Pe ce loc ar urca România în clasamentul salariului minim în UE dacă acesta va fi majorat de la 1 ianuarie. Care sunt salariile minime brute în ţările UE în S2 2019

Autor: Iulian Anghel 28.11.2019

Guvernul este decis să majoreze salariul minim de la 1 ianuarie, dar va elmina salariul minim diferenţiat în funcţie de studii şi încearcă să găsească o soluţie pentru decuplarea cuantumului amenzilor de salariul minim, astfel încât acestea să nu crească odată cu aplicarea majorărilor.

Majorarea salariului minim este nu doar o solicitare a sindicatelor, ci este şi o necesitate, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis. Tot marţi, vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că guvernul are în vedere majorarea salariului minim brut pe economie în 2020 cu până la 7,2%, astfel încât acesta va creşte de la 2.080 de lei în prezent la 2.230 de lei.

150 de lei în plus la salariul minim brut înseamnă 31,5 de euro, la un curs mediu estimat de Comisia de Prognoză la 4,745 lei/euro. În euro, salariul minim brut este acum în România de 464 de euro, la egalitate cu Ungaria şi doar peste Bulgaria şi Letonia.

Salariul majorat ar ajunge astfel la 495 de euro, România avansând doar un loc, presupunând că Ungaria nu majorează salariul minim, pentru că salariul minim imediat peste nivelul lui 464 de euro este al Croaţiei – 505 euro.

Dacă salariul minim brut creşte cu 150 de lei, în mână beneficiarul va lua în plus doar 83 de lei (adică 17,4 euro), în lei salariul minim net urmând să crească de la 1.263 de lei (265,8 de euro) în prezent la 1.346 de lei (282,7 euro).

Guvernul a anunţat că ia în calcul trei sce­narii de majorare a salariului minim pe economie, creşterea fiind aceeaşi în toate, de 7,2%, dar cu instituirea unor mecanisme de corecţie. Ministrul de finanţe, Florin Cîţu, a anunţat însă că va fi eliminat salariul minim diferenţiat în funcţie de studii, întrucât România este singura ţară din Uniunea Europeană în care există un astfel de salariu. La ultima majorare a salariului minim, la începutul anului, guvernul a decis ca salariaţii cu studii superioare plătiţi cu salariul minim să primească un bonus, dacă în nomenclatorul meseriilor se cer, pentru ocuparea unei funcţii, studii superioare.

Majorarea salariului minim creează o problemă în altă parte – cuantumul amenzilor este legat de salariul minim. Prin urmare, dacă acesta creşte, cresc şi amenzile, dar în practica din ultimii ani a fost introdus un plafon, având în vedere că salariile minime au fost majorate şi de câte două ori pe an. Premierul Ludovic Orban a propus, miercuri, decuplarea cuantu­mului amenzilor de salariul minim printr-un proiect de lege, susţinând însă că se va găsi o soluţie pentru plafonarea punctului de amendă şi pentru anul 2020.

„Asta a fost practica de îngheţare, să nu ţină cont de salariul minim. Aici, mai degrabă, aş veni cu un proiect de lege în care să nu mai legăm de salariul minim amenzile, pentru că s-a dovedit că dacă a fost necesară prorogarea timp de doi ani de zile a creşterii amenzilor în funcţie de salariul minim înseamnă că legarea acestor amenzi de salariul minim nu a funcţionat. Vom lua o decizie privitor la această problemă“, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

Punctul de amendă este de 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. În 2017 şi 2018 acesta a fost plafonat la 145 de lei.