Ludovic Orban, prim-ministrul României: Vom găsi cea mai bună soluţie pentru a genera abrogarea Legii recursului compensatoriu

Autori: Diana Grigore , Mediafax 28.11.2019

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu. Afirmaţiile vin în contextul în care ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a Legii, fără o analiză, ar duce la efecte colaterale severe.

„Vreau să abordăm câteva chestiuni care mi se par relevante. Am văzut anumite preluări în presă legate de declaraţiile colegului nostru şi aş vrea să spulber orice fel de îndoială privind programul de guvernare al PNL în domeniul justiţiei, referitor la recursul compensatoriu. printre obiectivele specifice sunt numărate revizuirea legislaţiei privind regimul eliberărilor condiţionate, respectiv recursul compensatoriu şi întătirea capacităţii instituţiilor de ordine şi siguranţă publică pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii. De asemenea, la măsuri urgente se află avizarea proiectului de lege pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu şi consolidarea serviciului de probaţiune pentru monitorizarea condamnaţilor eliberaţi condiţionat”, a spus Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a adăugat că Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru a putea abroga Legea recursului compensatoriu.

„Am spus aceste lucruri că am văzut că sunt anumite interpretări. Ăsta este programul nostru de guvernare şi asta vom face. Evident că vom găsi cea mai bună soluţie pentru a genera abrogarea prevederilor din recursul compensatoriu care au pus în pericol viaţa, integritatea fizică, bunurile personale ale cetăţenilor români prin eliberarea dinainte de termen a unor condamnaţi, astfel încât să nu mai pericliteze viaţa şi siguranţa cetăţenilor”, a subliniat Orban.

Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”. Ministrul a anunţat trei planuri ce vor fi atinse înainte de a fi abrogat recursul, astfel încât să nu fie pusă în pericol populaţia.

Potrivit acestuia, al doilea plan abordat este cel juridico-diplomatic.

„O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii în penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”, mai explică ministrul Justiţiei.

USR critică decizia Ministerului Justiţiei de a amâna abrogarea Legii recursului compensatoriu până la finalizarea unei analize. Partidul îi cere ministrului Justiţiei, totodată, să nu organizeze concursuri pentru noii procurori şefi de la Parchetul General, DNA şi DIICOT fără modificarea legii.