Eliminarea pragului de 5% din SIF-uri: avantaje şi dezavantaje

Autor: Liviu Popescu 29.11.2019

Analiştii chestionaţi de ZF spun că eliminarea pragului de 5% din SIF-uri, decizie adoptată săptămâna aceasta de Camera Deputaţilor, va determina pe termen scurt o îmbu­nă­tăţire a lichidităţii acestor emitenţi şi în acelaşi timp va permite constituirea cu uşurinţă a unei majorităţi de vot.

„În acest sens, lichiditatea emitenţilor ar tinde să crească prin interesul şi prezenţa investitorilor care vor putea acum achiziţiona pachete mai mari de acţiuni.  Aceste tranzacţii ar conduce la schimbări în structurile existente ale SIF-urilor şi ar putea totodată îmbunătăţi performanţa fondurilor prin sporirea competitivităţii“, spune BT Capital Partners.

Alţi analişti spun că pe termen lung lichiditatea ar putea scădea în contextul în care unii acţionari vor acumula pro­cen­te mari din actiunile SIF-urilor, ceea ce ar ar putea determina o scădere a free-float-ului. Dar şi corecţiile, prin marcări de pro­fit precum în şedinţa de ieri, sunt trecute la scenariul negativ. „În ceea ce priveşte evoluţia SIF-urilor de acum înainte, ar putea apărea o uşoară corecţie pe fondul unor marcări de pro­fituri, dată fiind creşterea din ultima perioadă, însă pe ter­men mediu-lung am putea asista la o diminuare semnificativă a discountului faţă de VUAN, situat acum între 26%şi 56%“, spune Antonio Oroian, broker la Goldring.