Urmează conferinţa ZF Energie 2019. RADET, companie în faliment, a anunţat în ultima săptămână 4 avarii care au afectat peste 400 de blocuri din Bucureşti şi trei spitale

Autor: Răzvan Botea 02.12.2019

Activitatea RADET va trece în sarcina companiei municipale Termoenergetica, care ar urma să-şi înceapă activitatea în această lună.



Cu conducte vechi de mai bine de 40 de ani, care ar fi trebuit înlocuite acum 20 de ani, RADET, companie în faliment, a anunţat în ultima săptămână 4 avarii care au afectat mai mult de 400 de blocuri din capitală şi trei spitale - Institutul Oncologic Fundeni, cel mai mare institut oncologic din ţară, Institutul Clinic Fundeni şi Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardio­vasculare C.C. Iliescu.

Vineri RADET a anunţat că a fost reluată furnizarea agentului termic pentru zona Fundeni, inclusiv pentru platforma medicală.

RADET a anunţat că joi, în jurul orei 17.00, a avut loc o avarie la magistrala de termoficare Grozăveşti - Griviţa, cu o vechime de 40 de ani, termenul estimat de remediere fiind de 12 - 14 ore.

Aceasta a fost a doua avarie anunţată joi de RADET. Regia a mai precizat că, urmare a unei avarii produse pe magistrala de termoficare 2Dn 600, veche de 43 de ani, se sistează furnizarea agentului termic pentru un interval de maximum 24 de ore în zona Fundeni.

Cinci puncte termice si două instituţii sunt afectate de această avarie, printre care şi spitalul Fundeni.

„Tot astăzi (joi - n. red.), se sistează agentul termic, pentru maximum 12 ore, în zona Apusului din sectorul 6, pentru remedierea unei avarii apărute pe tronsonul care alimentează această zonă - conducta Dn400, reţeaua fiind veche de 54 de ani. RADET îşi cere scuze bucureştenilor pentru disconfortul creat, cu precizarea că în ultimii doi ani a început un amplu program de înlocuire şi modernizare a conductelor de termoficare, însă tre­buie să avem în vedere faptul că sistemul de ter­mo­ficare a fost construit în 20 de ani, ceea ce în­seamnă un ritm de 50 km/an“, se arată în comu­nicatul transmis de Regie.

La începutul lunii noiembrie Curtea de Apel Bucureşti a decis intrarea RADET în faliment printr-o sentinţă definitivă, după o perioadă de trei ani de insolvenţă, timp în care compania a adunat datorii de aproape 4 miliarde de lei către Electro­centrale Bucureşti (ELCEN).

Activitatea RADET va trece în sarcina companiei municipale Termoenergetica, care ar urma să-şi înceapă activitatea în această lună. Falimentul RADET lasă în urmă datorii curente totale de 262,9 mi­lioane de lei către ELCEN, plus ce se mai adună din furnizarea de energie termică de la momentul publicării datoriilor de către ELCEN.

 

Ziarul Financiar organizează joi, 12 decembrie, conferinţa anuală ZF Energie, eveniment în cadrul căruia specialiştii în domeniu şi reprezentanţii celor mai mari jucători din piaţa de energie vor încerca să răspundă la întrebarea „Cât de pregătită energetic este România pentru iarna 2020 şi cum să relansăm investiţiile?“. Ca la fiecare final de an, Ziarul Financiar pune întrebările necesare pe masă şi cheamă alături pe cei mai buni specialişti ai sectorului la dezbateri.