Producţia de cartofi de toamnă s-a micşorat cu 30% faţă de cea din anul trecut, până la 2,1 mil. tone, din cauza schimbărilor climatice. „Ne aşteptăm să crească importurile de cartofi pentru a satisface consumul necesar populaţiei.“

Autor: Florentina Niţu 02.12.2019

Producţia de cartofi de toamnă din acest an a scăzut cu 30% faţă de anul trecut, până la 2,1 milioane de tone, deşi fermierii au cultivat pe o suprafaţă similară cu cea din 2018, de 140.000 de hectare. Agricultorii spun că vremea schimbătoare le-a dat bătăi de cap în acest an, motiv pentru care producţiile s-au diminuat.

„Condiţiile climatice nefavorabile au dus la scăderea producţiei de cartofi de toamnă din acest an. Ne aşteptăm să crească importurile de cartofi pentru a satisface consumul necesar populaţiei“, a spus Lau­renţiu Baciu, fostul preşedinte Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

El adaugă că la o producţie de 2,1 milioane de tone de cartofi, al cărei preţ mediu este de 1,5-2 lei/kilogram, veniturile generate în acest an sunt de aproximativ 3,8 milioane de lei. În 2018 producţia de cartofi de toamnă a fost de 2,8 milioane de tone, iar preţul a fost mai ridicat decât în acest an. Preţul unui kilogram de cartofi în supermarket este în prezent 4,5-5 lei.