Consolidarea fiscală care a devenit obligatorie este incompatibilă cu noua lege a pensiilor

Ziarul Financiar 02.12.2019

Consiliul Fiscal – instituţie chemată de lege să-şi exprime opinia asupra modificărilor din domeniul fiscal – susţine că aplicarea noii legi a pensiilor va face imposibilă consolidarea fiscală, în condiţiile în care deficitul bugetar va ajunge la finalul acestui an la 4,4% din PIB.

„Consolidarea bugetară nu este posibilă în condiţiile menţinerii calendarului actual de aplicare a noii legi a pensiilor şi a coordonatelor actuale ale politicii fiscal-bugetare. Această afirmaţie are în vedere ipoteza că nu este credibilă o creştere majoră şi rapidă a veniturilor fiscale prin îmbunătăţirea colectării, care să permită menţinerea actualului calendar de aplicare a legii pensiilor. Proiectul de buget pentru anul 2020 trebuie să răspundă dezideratului obiectiv de consolidare bugetară prin semnalarea unei schimbări de tendinţă, necesară atât din perspectiva apărării echilibrelor macroeconomice şi robusteţei economiei, cât şi din cea a respectării regulilor fiscale europene şi naţionale”, arată Consiliul Fiscal.

Cu doar două zile în urmă, şeful Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, opina că guvernul trebuie să amâne calendarul aplicării noii legi a pensiilor întrucât, în ipoteza că ea va fi aplicată tel-quel, deficitul fiscal va atinge în următorii ani şi 8% din PIB.

„Dacă punctul de pensie creşte cu 40% anul viitor, am destabiliza bugetul. Trebuie să avem în vedere impactul în 2021. Noua lege a pensiilor complică enorm consolidarea bugetară - impactul ar duce deficitul către 8% din PIB în 2022 în condiţii neschimbate“, spune Dăianu, într-o amplă analiză asupra situaţiei bugetului.