Cum poate scăpa economia mondială de muntele de datorii acumulat în era dobânzilor ultramici? Cu şi mai multă datorie. „Datoriile nu sunt o problemă atâta timp cât sunt sustenabile.“

Autor: Catalina Apostoiu 02.12.2019

Companii-zombi în China, datorii studenţeşti copleşitoare în America, credite ipotecare uriaşe în Australia, o nouă ameninţare cu defaultul în Argentina.

În urma celor zece ani de bani ieftini, lumea a rămas cu un nivel record, de 250.000 mld. dolari, al datoriilor guver­namentale, corporate şi al gospodăriilor. Nivelul echivalează cu aproape de trei ori PIB-ul mondial şi aproximativ 32.500 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil de pe planetă.

Mare parte a datoriilor au rezultat în urma eforturilor strategilor de a utiliza îndatorarea pentru menţinerea la suprafaţă a economiei mondiale în urma crizei financiare. Dobânzile ultrascăzute adoptate în această perioadă au făcut ca povara datoriilor să poată fi în cea mai mare parte controlabilă, permiţând muntelui de datorii să crească.

Acum, când strategii se confruntă cu cea mai lentă creştere de la acea eră, o serie de opţiuni pentru revitalizarea eco­nomiilor au un element în comun: îndatorarea. Se argumentează că băncile centrale nu mai au muniţie, fiind necesare cheltuieli fiscale masive pentru a scoate companiile şi gospodăriile din suferinţă. Unii susţin că astfel de propuneri nu vor face decât să ducă la noi probleme, însă părerile despre câtă datorie poate duce în spate o economie par să se schimbe. „Este posibil ca vechile poziţii privitoare la limita de viteză pentru creşterea raportului datorie/PIB să se schimbe“, arată Mark Sobel, fost oficial al Trezoreriei americane şi FMI. „Date fiind costurile mai mici cu dobânzile şi cererea crescută de active sigure a pieţelor, marile economii avansate ar putea fi capabile să susţină poveri mai mari ale datoriilor.“

O constrângere pentru strategi este legată însă de cheltuielile trecute.

Chiar dacă datoriile sunt ieftine, a scăpa de ele se poate dovedi a fi un lucru dificil dacă povara devine prea grea. „Cel mai bine este să scapi de ele printr-o creştere economică graduală şi consistentă, iar aceasta este soluţia pentru multe, dar nu toate episoadele de îndatorare actuale“, arată Mohamed El-Erian, consultant economic la Allianz.

Strategii iau măsuri sperând în soluţia creşterii economice. În SUA, Fed-ul a redus dobânzile de trei ori în acest an chiar în condiţiile în care stimulentele fiscale au împins deficitul ţării către 5% din PIB. Japonia analizează noi cheltuieli în timp ce politica monetară rămâne ultraacomodativă. Iar în Marea Britanie, partidele au promis o revenire la nivelurile cheltuielilor publice din anii í70. Deocamdată, China încearcă să limiteze datoriile.

„Datoriile nu sunt o problemă atâta timp cât sunt sustenabile“, arată Alicia Garcia Herrero, de la Natixis, care a lucrat anterior pentru BCE. „Întrebarea este dacă masiva generare de datorii de la criza financiară se va dovedi a fi profitabilă“.