China şi Rusia îşi unesc forţele pentru a demonstra că poate exista o nouă ordine mondială, alta decât cea condusă de SUA

Autor: Catalina Apostoiu 26.12.2019

Rusia şi China discută deja despre un al doilea proiect, cunoscut drept Puterea Siberiei 2.

După ani de rivalitate şi suspiciuni reciproce, Beijingul şi Moscova îşi extind un parteneriat economic şi strategic care influenţează politica mondială, comerţul şi pieţele energiei. În acelaşi timp, Beijingul poartă un război comercial cu Washingtonul, iar relaţiile Rusiei cu Vestul se răcesc.

Puterea Siberiei, un gazoduct de 3.000 km, cel mai semnificativ proiect energetic al Rusiei de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, a început să livreze gaze naturale către China. Gazoductul este o legătură fizică ce întăreşte noua eră de cooperare dintre două puteri ale lumii care au atacat separat supremaţia SUA, scrie The Wall Street Journal.

Un alt semn recent al încălzirii relaţiilor dintre cele două puteri îl reprezintă finalizarea primului pod rutier care leagă cele două ţări. Podul construit peste Râul Amur va conecta oraţul rus Blagoveşcensk şi oraşul chinezesc Heihe, fiind menit să creacă traficul de mărfuri şi de produse agricole dintre cele două ţări, scrie Reuters. De construcţia podului s-a ocupat o companie ruso-chineză, proiectul implicând construirea a 20 km de drumuri noi.

Revenind la Puterea Siberiei, Gazprom, cel mai mare pro­ducător de gaze al Rusiei, a semnat contractul de 400 mld. dolari pentru livrarea a 38 miliarde metri cubi de gaze pe an timp de 30 de ani cu China National Petroleum Corporation în 2014, după mai mult de un deceniu de negocieri. Este cel mai mare contract încheiat vreodată de Gazprom.

Compania rusă intenţionează să înceapă cu livrări de 10 milioane de metri cubi pe zi, intenţionând să ajungă la capacitatea maximă până în 2025, potrivit Bloomberg. Gazprom nu a dezvăluit preţul gazelor, dar preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că acesta va fi legat de preţul petrolului.

Consumul de gaze în China, cea mai mare economie asiatică, a crescut puternic în ultimii ani, în condiţiile în care guvernul presează gospodăriile şi fabricile să utilizeze gaze în loc de cărbune pentru combaterea poluării.

Rusia ţi China discută deja despre un al doilea proiect, cunoscut drept Puterea Siberiei 2.

Puterea Siberiei este primul din trei proiecte ambiţioase menite să cimenteze rolul Moscovei ca cel mai mare exportator de gaze, scrie Euractiv.

Rusia intenţionează să lanseze în curând încă două gazoducte care vor creşte livrările către Europa ocolind Ucraina. TurkStream, pe care Putin şi liderul turc Recep Tayyip Erdogan speră să-l lanseze în ianuarie, va transporta gaze ruseşti către Turcia.

Nord Stream 2, care va dubla livrările de gaze ruseşti către Germania, este aşteptat să devină operaţional la mijlocul anului 2020.

Analiştii spun că cele trei proiecte vor avea beneficii economice şi politice pe termen lung pentru Rusia, care s-a inserat între pieţele europene la vest şi piaţa chineză în creştere rapidă la est.