De pe locul patru în octombrie, BCR urcă în noiembrie pe primul loc în topul intermediarilor de la Bursă, dublându-şi cota de piaţă, cu ajutorul tranzacţiei record de la Petrom. În ultimul an, Swiss Caspital rămâne pe primul loc

Autor: Tibi Oprea 03.12.2019

♦ Tranzacţia record cu acţiuni ale Petrom, din 20 noiembrie 2019, a susţinut ascensiunea BCR în această lună ♦ Pe obligaţiuni, BRD şi BT Capital Partners au intermediat cele mai multe tranzacţii ♦ Din octombrie 2018 încoace, Swiss Capital îşi păstrează poziţia de lider la nivelul unui an.

BCR urcă de pe locul patru în octombrie pe primul loc în noiembrie în clasamentul celor mai mari intermediari de la Bursa românească, cu tranzacţii de circa 370 mil. lei, adică un sfert din total, arată datele de la bursă.

Astfel, divizia de brokeraj a uneia dintre cele mai mari bănci din România şi-a dublat cota de piaţă la bursă de la 11% la 25% în noiembrie, dinamică susţinută şi de şedinţa record din 20 noiembrie cu acţiuni ale Petrom, atunci când au fost schimbate circa 74 milioane de lei, arată datele de la bursă.

Spre comparaţie, locul doi, ocupat de Swiss Capital, societate de brokeraj controlată de antreprenorii Bogdan Juravle şi Sorin Apostol, a intermediat tranzacţii de 210,2 mil. lei, iar podiumul este completat de cehii de la Wood cu 189,2 mil. lei, arată datele publicate recent la bursă.

Brokerul ceh Wood & Company a coborât pe locul trei, înjumătăţindu-şi ponderea în valoarea totală tranzacţionată, de la 28,6% în octombrie la 12,7% în noiembrie, în timp ce cehii de la Swiss au urcat o poziţie până pe locul doi, ajungând la o pondere de 14,17%, faţă de 16,12% în octombrie.

De asemenea, Ieba Trust a realizat în noiembrie tranzacţii care i-au dublat cota de piaţă, până la 11,6%, urcând astfel o poziţie în topul lunar, în timp ce BT Capital Partners, divizia de brokeraj a Băncii Transilvania, a coborât trei poziţii până pe locul cinci, diminuându-şi cota de piaţă de la 17,2% la 10,8%.

De altfel, la nivelul unui an, Swiss Capital con­duce podiumul din octombrie 2018 încoace, având o cotă de piaţă de 22,56%. În 2019, acesta este urmat de BCR, cu 14,06%, şi Wood & Company, cu 13,14%, care în luna noiembrie şi-au schimbat poziţiile.

Cei mai mari cinci brokeri de la Bursa românească au intermediat tranzacţii în valoare de 1,1 miliarde lei în luna noiembrie, care le-au asigurat o cotă de piaţă cumulată de 74,34%. Spre comparaţie, în noiembrie 2018, aceştia însumau o cotă de piaţă de 81,3%, ceea ce arată că în decurs de un an concentrarea la vârf s-a diminuat.

Pe de altă parte, pe partea de obligaţiuni, cele mai multe tranzacţii au fost intermediate în noiembrie de divizia de brokeraj a BRD (155,7 mil. lei) şi de BT Capital Partners (25,7 mil. lei), în timp ce de la începutul lui 2019, brokerii de la BT conduc topul (900,2 mil. lei) şi sunt urmaţi de BRD (cu 176 mil. lei).

Pe sistemul multilateral de tranzacţionare (SMT), fosta piaţă AeRO, în 2019 Tradeville conduce topul cu o cotă de piaţă de 27%, iar în noiembrie BRD a intermediat cele mai multe tranzacţii (155,9 mil. lei).