Comisia Europeană investighează colectarea de date de către Google

Autor: Ioana Nita 03.12.2019

Consiliul Concurenţei din cadrul Uniunii Europene (UE) investighează colectarea de date realizată de gigantul american Google, au declarat oficiali ai Comisiei Europene (CE) pentru Reuters, cel mai popular motor de căutare pe internet din lume rămânând încă în vizorul autorităţilor, chiar dacă în ultimii ani a fost deja sancţionat cu amenzi record. Atât Consiliul Concurenţei din UE, cât şi cel din SUA analizează în prezent modul în care companiile de tehnologie dominante folosesc şi monetizează datele pe care le colectează de la utilizatorii lor. 

Oficialii CE caută informaţii despre motivul şi modul în care Google, compania din grupul Alphabet, colectează date de la utilizatorii săi. „Comisia a trimis chestionare ca parte a unei investigaţii preliminare cu privire la practicile Google referitoare la colectarea şi utilizarea de date. Investigaţia preliminară este în curs de desfăşurare”, au declarat reprezentanţii Consiliului Concurenţei din UE într-un e-mail trimis către Reuters.

Oficialii UE se concentrează asupra datelor referitoare la serviciile de căutare locale, publicitate online, servicii de direcţionare a anunţurilor online, servicii de conectare, browsere web şi altele. În ultimii doi ani, comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a dat amenzi în valoare de peste 8 miliarde de euro către Google şi i-a ordonat să îşi schimbe practicile comerciale. Reprezentanţii Google au spus însă că gigantul american foloseşte date pentru a-şi îmbunătăţi serviciile şi că utilizatorii pot gestiona, şterge şi transfera datele în orice moment.