Microîntreprinderile înregistrează cele mai multe restanţe la plată la nivelul economiei, respectiv 43% din total. „Relaţiile de business sunt o parte vitală a bunului mers al unei afaceri, iar, din experienţa noastră, antreprenorii români apelează cel mai adesea la încredere sau la o verificare minimă a partenerilor cu care încheie contracte.”

Autor: Roxana Rosu 03.12.2019

Microîntreprinderile reprezintă categoria de companii care înregistrează cele mai multe restanţe la plată, respectiv 43% din total, în timp ce companile mari şi cele mici au fiecare un procent de 20% din total, potrivit studiului anual KeysFin „Condiţiile de business din România“.

În România există aproximativ 619.200 de microîntreprinderi nefinanciare (cifră de afaceri sub 2 milioane de euro), iar cele mai multe din acestea activează în domeniile comerţ, activităţi profesionale şi construcţii.

Plăţile restante ale companiilor nefinanciare au crescut cu 7% faţă de 2009, însă au scăzut cu aproape 30% faţă de vârful atins în 2014, ajungând la 86 miliarde de lei în 2018.  Jumătate dintre acestea reprezintă plăţi restante către furnizori.