Dispar contribuţiile aferente unui salariu minim pentru joburile part-time

Autor: Răzvan Botea 25.12.2019

Camera Deputaţilor va elimina, tot astăzi, prevederea potrivit căreia contribuţiile şi impozitele pe un job part-time erau calculate şi plătite pentru un salariu minim pe economie.

În România sunt în jur de 300.000 de joburi part-time. Deşi unii aplaudă măsura, angajaţii vor avea de suferit la pensie din cauza contribuţiei slabe.

„Propunem eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parţial şi aplicarea unei baze de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în funcţie de salariul realizat şi nu în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară, care ţine de o decizie discreţionară a guvernului“, arată expunerea de motive a unui act normativ care a trecut ieri fără probleme de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi va fi supus astăzi votului plenului. Specialiştii în piaţa muncii aprobă această măsură. Oana Botolan Datki, SEE managing partner al companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane CTeam Human Capital, a spus:

„E minunat. În ultimii ani, cuvântul de ordine este flexibilitate. Toate companiile oferă flexibilitate şi mai există o tendinţă care este în creştere. În Europa de Vest, în Marea Britanie, de exemplu, 40% din forţă de muncă nu este angajată full-time. Sunt o sumă de factori care, puşi cap la cap, conduc la o astfel de realitate: nu există suficienţi candidaţi să ocupe diferite posturi, sunt domenii cu o fluctuaţie foarte mare; vin la angajare oameni tineri, oameni care nu stau foarte mult, studenţi, elevi, care lucrează pe perioada studiilor, iar jobul acela nu are cum să fie ocupat full-time”.

Astfel, spune Datki, după ce că nu ai oameni, nici nu puteai angaja full- time.

„Este minutate, dar, evident cu controlul de rigoare. Contractele part-time sunt o practică foarte necesară şi în creştre – aceasta este realitatea momentului”.

Şi pentru Marius Caluian de la Market Vector, companie de cercetare de piaţă, decizia liberalilor este o veste bună pentru piaţă: „În sfârşit o veste bună. Angajatorul va avea mai mulţi bani pentru bonusare şi pentru investiţii. Cu banii ar putea chiar face noi angajări, de aceeaeste o măsură avantajoasă şentru angajatori şi încurajează munca.”

Când PNL a anunţat însă iniţial această măsură alţi specialişti au aprobat-o dar au subliniat şi temerea că s-ar putea întoarce practica angajărilor full-time însă cu plata parţială a taxelor, sub falsul pretext că munca practicată este parţială.