ZF Live. Cristina Călin şi Alin Popa, managing partners la Bright Finance: Băncile sunt mai reticente în faţa unor antreprenori care nu sunt bine pregătiţi şi nu pot să îşi susţină cauza cu profesionalism

Autor: Miruna Diaconu 04.12.2019

Antreprenorii care au start-up-uri sau businessuri care îşi doresc să crească cu ajutorul finanţărilor se lovesc din ce în ce mai mult de refuzuri din partea băncilor. Sistemul bancar din România are din ce în ce mai multă grijă la riscurile de business şi acesta este un motiv pentru care antreprenorilor le este refuzată finanţarea prin creditarea bancară, a spus Alin Popa, managing partner la Bright Finance şi proprietar al Cygnus Con­sulting, în cadrul emisiunii ZF Live.

De cele mai multe ori refuzul este determinat de faptul că antreprenorul nu are o educaţie financiară suficientă pentru a-şi putea prezenta în detaliu businessul către bancă. „Fiecare bancă are un set de indicatori financiari, în general indicatori de capita­lizare, lichiditate, solvabilitate, grad de îndatorare, echilibru bilanţier între activele circulante şi datoriile pe termen scurt. Toţi aceşti indicatori determină un rating financiar pentru compania respectivă care e coroborat cu un rating calitativ. Acesta se referă la experienţa acţionarului, la modul în care s-a derulat businessul la partea de împrumuturi pe care le-a mai avut şi modul în care acestea s-au desfăşurat“, spune Alin Popa.