S-a închis tranşa investitorilor instituţionali pentru IPO Saudi Aramco: aceştia au subscris acţiuni de două ori peste ofertă, de circa 38,4 miliarde dolari

Autor: Tibi Oprea 04.12.2019

Tranşa investitorilor instituţionali pentru oferta publică iniţială a gigantului petrolier saudit Saudi Aramco a fost de 144,1 miliarde de riali saudiţi (38,4 miliarde de dolari), echivalentul unui număr dublu faţă de acţiunile emise, potrivit Reuters.

Procesul de alocare a acţiunilor către investitorii instituţionali, respectiv administratori de fonduri, asigurători sau fonduri de pensii, a început pe 17 noiembrie, iar acţionarii au opţiunea să plaseze ordine până miercuri, 4 decembrie. Saudi Aramco plănuieşte să vândă 1,5% din numărul total de acţiuni şi să strângă astfel până la 25,6 miliarde de dolari.

Compania deţinută de stat a primit până acum ordine de subscriere pentru  circa 4,6 miliarde de acţiuni, potrivit Samba Capital. Pe de altă parte, deşi oferta a primit foarte multe subscrieri, nivelul de interes al investitorilor este relativ scăzut faţă de alte IPO-uri din pieţele emergente, cum a fost la listarea uneia dintre cele mai mari bănci saudite în 2014, ofertă care a fost suprasubscrisă de mult mai multe ori decât cea a Aramco.

Compania petrolieră a transmis anterior că vrea să ofere 0,5% investitorilor de retail şi 1% (sau 2 miliarde de acţiuni) celor instituţionali într-o ofertă care ar putea fi cea mai mare din istoria lumii dacă va depăşi cei 25 de miliarde de dolari atraşi de gigantul din retail Alibaba în 2014. Tranşa de retail, care s-a închis pe 28 noiembrie, a adunat de la investitori 47,4 miliarde de riali saudiţi, de 1,5 ori mai mult faţă de acţiunile puse la bătaie în ofertă.