Investitorii sunt fericiţi: Bursa creşte la maximul din 2007 încoace în pofida unui tablou macroeconomic mai dificil. De la începutul anului 2019, piaţa bursieră are un plus de 46% cu tot cu dividende, faţă de o dobândă bancară de 3,5-4% şi o creştere a euro de 2,5%

Autor: Liviu Popescu 04.12.2019

Bursa de la Bucureşti înre­gis­trea­ză cea mai bună perioadă din toam­na anului 2007 încoace în pofida în­grijorărilor care au cuprins eco­no­mia românească, ceea ce arată că rezultatele financiare bune ale companiilor lis­ate, care s-ar traduce în divi­den­de mai mari pen­tru 2020, acoperă celelalte riscuri, în prin­ci­pal cel politic. Astfel, prin prisma indicelui prin­ci­pal BET, care a spart pragul de 9.900 de punc­te, ne­maitins din octombrie 2007, Bursa de la Bu­cu­reşti intră în linie dreaptă pentru a în­chi­de cel mai bun an de la criză încoace, ajuta­tă şi de efectul de bază de după Ordonan­ţa 114, act normativ care a prebuşit indicii bursieri.

„Începutul acestui an a reprezentat un mo­ment bun de intrare, iar cei care au făcut-o sunt fericiţi acum. Se poate spune că este un mo­ment bun de vânzare având în vedere creş­te­rile din ultima perioadă, însă eu cred că pe ter­men mai lung evoluţia va fi în continuare pozi­ti­vă“, spune Antonio Oroian, broker la Goldring.

Cu o apreciere de 4% a indicelui principal BET în noiembrie, bursa de la Bucureşti şi-a croit nestingherită drum spre maximul ultimilor 12 ani, chiar dacă în această lună a avut loc schimbarea de fotolii de la Palatul Victoria, iar ulterior situaţia economică în degradare, reflectată şi de un deficit de 4% din PIB, a dus la cea mai grea rectificare de la criză încoace.

„Chiar dacă informaţiile din zona macro sunt, probabil, dintre cele mai negative în ultimii ani, totuşi indicii principali ai bursei au înregistrat în continuare aprecieri“, spune Gabriel Aldea, şeful brokerilor de la Tradeville.

Indicele BET este este reprezentant într-o măsură foarte mare de companii din energie dar şi de bănci, care vor beneficia în perioada următoare de relaxarea condiţiilor fiscale, în urma promisiunilor premierului Orban de a elimina taxele impuse prin Ordonanţa 114. „Prin urmare, este de aşteptat ca rezultatele financiare viitoare ale acestor companii să reflecte aceste ajustări în taxare, existând perspectiva unor îmbunătăţiri pe partea de profitabilitate“.