Şoferii răsuflă uşuraţi: Proiectul de lege pentru eliminarea supraccizei la carburanţi a trecut de Parlament

Ziarul Financiar 04.12.2019

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea supraaccizei la carburanţi şi a supraimpozitării contractelor part-time.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege cu 280 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi două abţineri.

„PNL şi-a respectat promisiunea iar astăzi românii au câştigat. Le mulţumesc celor peste 20.000 de iniţiatori ai acestui proiect, pentru că am adunat peste 20.000 de semnături pentru susţinerea proiectului. Din ianuarie românii vor avea benzină şi motorină mai ieftină la pompă”, a declarat deputatul PNL Robert Sighiartău, după vot.

Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un raport favorabil de adoptare a proiectului de lege care elimină supraaciza pe carburanţi, actul normativ urmând să meargă la vot în plenul de miercuri al forului legislativ.

Propunerea legislativă vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea, de la 1 ianuarie 2020, a supraaccizei la carburanţi şi a supraimpozitării contractelor part-time. Camera Deputaţilor este for decizional pentru iniţiativa legislativă.

"Având în vedere toate efectele negative generate de acciza majorată pentru carburanţi şi de supra-impozitarea contractelor de muncă cu timp parţial (prin modalitatea de determinare a bazei de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări de sănătate), propunem următoarele măsuri:

- Diminuarea accizei la carburanţi, la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017;

- Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parţial şi aplicarea unei baze de calcul pentru contribuţiile sociale şi a contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate în funcţie de salariul realizat şi nu în funcţie de salariul de bază minim brut pe ţară, care ţine de o decizie discreţionară a Guvernului", arată expunerea de motive a actului normativ.

Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, astfel că iniţiativa va ajunge la preşedinte pentru promulgare.