Liderii NATO sunt determinaţi să contracareze riscurile, inclusiv cele generate de Rusia şi China: Noi, ca Alianţă, ne confruntăm cu ameninţări specifice şi provocări din toate direcţiile strategice

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 04.12.2019

Alianţa Nord-Atlantică este determinată să contracareze riscurile strategice, inclusiv cele generate de Rusia şi China, afirmă liderii NATO în Declaraţia comună a summitului de la Londra, pledând pentru asumarea în mod proporţional a responsabilităţilor.

"Ne-am adunat astăzi la Londra, prima casă a NATO, pentru a celebra 70 de ani de la crearea celei mai puternice şi celei mai de succes Alianţe din istorie şi pentru a marca 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului. NATO garantează securitatea teritoriului nostru şi a celor un miliard de cetăţeni, libertatea noastră şi valorile comune, inclusiv democraţia, libertatea individuală, drepturile omului şi statul de drept. Solidaritatea, unitatea şi coeziunea sunt principii fundamentale ale Alianţei. În contextul în care depunem eforturi comune pentru prevenirea conflictelor şi menţinerea păcii, NATO rămâne baza apărării noastre colective şi forumul esenţial pentru consultări în materie de securitate şi luarea deciziilor. Reafirmăm permanenţa legăturii transatlantice între Europa şi America de Nord, aderarea la scopurile şi principiile Cartei ONU şi angajamentul solemn prevăzut în Articolul 5 al Tratatului de la Washington că un atac împotriva unui aliat va fi considerat un atac la adresa tuturor", se arată în Declaraţia summitului NATO de la Londra.

"Suntem determinaţi să asumăm în comun costurile şi responsabilităţile securităţii noastre indivizibile. Prin Angajamentul în materie de investiţii pentru apărare, creştem investiţiile în conformitate cu liniile de 2% şi 20%, investind în noi capabilităţi şi contribuind cu forţe la misiuni şi operaţiuni", subliniază liderii NATO.

"Noi, ca Alianţă, ne confruntăm cu ameninţări specifice şi provocări din toate direcţiile strategice. Acţiunile agresive ale Rusiei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii euroatlantice; terorismul, în toate formele şi manifestările, rămâne o ameninţare persistentă la adresa noastră. Entităţile statale şi nonetatiste generează provocări la adresa ordinii internaţionale axate pe reguli. Instabilitatea din zonele situate dincolo de frontierele noastre contribuie la migraţia necontrolată. Ne confruntăm cu riscuri cibernetice şi hibride. NATO este o Alianţă defensivă şi nu generează ameninţări pentru nicio ţară. Ne adaptăm capabilităţile militare, strategia şi planurile în conformitate cu abordarea de 360 de grade în materie de securitate. Am luat decizii pentru îmbunătăţirea capacităţii de reacţie, pentru a putea reacţiona la orice ameninţare, în orice moment, din orice direcţie. Suntem fermi în angajamentul de combatere a terorismului şi adoptăm acţiuni puternice pentru a învinge acest fenomen. Abordăm şi vom continua să abordăm în mod ponderat şi responsabil instalarea de către Rusia a noilor sisteme de rachete cu rază medie de acţiune, care au generat încetarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF) şi care generează riscuri semnificative pentru securitatea euroatlantică", se mai arată în Declaraţia liderilor NATO.

"Alianţa Nord-Atlantică şi statele membre sunt angajate să garanteze securitatea comunicaţiilor, inclusiv a sistemelor 5G, recunoscând necesitatea de a ne baza pe sisteme sigure şi rezistente", precizează liderii NATO.

"Recunoaştem că influenţa din ce în ce mai mare a Chinei în politica internaţională prezintă atât oportunităţi, cât şi provocări care trebuie abordate în comun de Alianţa Nord-Atlantică", subliniază liderii NATO.