Proiect adoptat în Camera Deputaţilor: Salariile personalului din Bibliotecile Naţionale şi Academiei vor fi mărite cu 20%

Autori: Alexandru Costea , Mediafax 07.12.2019

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, creşterea cu 20% a salariilor de bază pentru angajaţii din Biblioteca Naţională şi din Biblioteca Academiei Române. Proiectul prevede că salariile personalului din Institutul pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale vor fi majorate cu 100%.

Pentru acest proiect au votat, miercuri, 257 de deputaţi iar 25 s-au abţinut.

Propunerea legislativă completează Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

"Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2020, se majorează cu 20% cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Bibliotecii Naţionale a României şi a Bibliotecii Academiei Române, cu respectarea prevederilor art.38 alin.(6) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice(...)Începând cu drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2020, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minorităţilor naţionale se majorează cu 100%, cu respectarea prevederilor art.38 alin.(6) din Legea nr.153/2017", se arată în textul proiectului de lege adoptat de Cameră.

Potrivit deputaţilor, nivelul salariilor din cele două biblioteci contribuie la lipsa de personal.

"Amendamentul formulat este necesar pentru creşterea salariilor personalului din cadrul celor două bibiloteci naţionale. Nivelul de salarizare din cadrul acestor instituţii este un factor care contribuie la lipsa de personal. Este necesară o salarizare mai bună pentru a atrage personal specializat sau care să rămână în cadrul instituţiilor respective", conform raportului redactat de Comisia pentru muncă.

Un alt amendament prevede sporuri pentru personalul ANSVSA.

"Prin excepţie de la prevederile art. 34 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru personalul din structura Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, care ocupă funcţii şi îşi desfăşoară activitatea în condiţii ce impun acordarea sporurilor specifice, în conformitate cu prevederile art. 23 şi art. 25 al Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, personal care nu avea în plată sporuri în luna decembrie 2018, respectiv pentru personalul nou încadrat, se acordă sporurile cuvenite, în cuantumul corespunzător, raportat la salariul de bază existent în plată în luna decembrie 2018”, conform textului adoptat.

Iniţiativa legislativă adoptată, decizional, de Camera Deputaţilor va merge la promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis.