Grupul Erste a acordat credite de 235 mil. euro în Europa Centrală şi de Est pentru finanţarea unor proiecte cu impact social

Autor: Roxana Rosu 05.12.2019

Grupul Erste a acordat credite de 235 milioane de euro în Europa Centrală şi de Est, din care 65 milioane de euro în 2018/2019, pentru finanţarea unor proiecte cu impact social, derulate în comunităţi locale. Peste 19.000 de persoane cu dificultăţi financiare, 7.000 de mici fermieri, 3.100 de antreprenori din zone cu rate ridicate de şomaj şi sărăcie şi peste 600 de ONG-uri din regiune au accesat ofertele lansate de Erste pe zona de social banking. În medie, fiecare antreprenor creează alte două joburi în comunitatea locală.

Chiar dacă rata de sărăcie a scăzut în Europa Centrală şi de Est cu 6% anul trecut, 14 milioane de persoane din Austria, Croaţia, Cehia, Ungaria, România, Serbia şi Slovacia, pieţe cheie ale Erste Group, au dificultăţi majore în a-şi acoperi cheltuielile zilnice, chiar şi pentru servicii de bază, precum încălzirea locuinţei. Programul Social Banking al Erste colaborează cu o serie de parteneri locali, inclusiv pentru finanţări sau mentoring.

„Unul dintre cele mai dificile obiective pentru microîntreprinderi este să obţină finanţări pentru a-şi pune ideile în aplicare. Cu ajutorul nostru ei pot deschide o cafenea în Viena, o fermă de oi în România sau o afacere cu haine pentru copii în Croaţia“, spune Peter Surek, head of social banking department.