Ce spune Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu pentru presa străină privind situaţia leului: România deţine o rezervă adecvată pentru a ţine sub control piaţa valutară. Dacă va fi nevoie o vom utiliza

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 05.12.2019

România are o rezervă suficientă pentru a face faţă oricăror presiuni asupra finanţării sau asupra cursului de schimb, a declarat, la Bruxelles, ministrul finanţelor Florin Cîţu, într-un interviu acordat Bloomberg. 

El a notat că în scurt timp va linişti pieţele cu măsuri ce ţintesc reducerea deficitului bugetar. „Avem o rezervă de dimensiune adecvată. Dacă va fi nevoie vom interveni pe piaţă şi o vom utiliza”, a spus Cîţu, fără a elabora cu privire la suma disponibilă. Ministrul participă zilele acestea la întâlnirea miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană (ECOFIN).

Banca Naţională a României a intervenit în piaţa valutară luna trecută pentru a susţine leul după ce îngrijorările cu privire la efectele creşterii cheltuielilor guvernamentale asupra deficitului bugetar au împins moneda naţională la minime istorice successive în noiembrie. Totodată, Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai ridicat deficit bugetar din Uniunea Europeană atât în acest an cât şi în 2020.

Cîţu a mai declarat că Guvernul intenţionează să anunţe în următoarele două săptămâni mai multe reduceri de cheltuieli menite să reducă deficitul la aproximativ 3% din PIB în 2020. Ministrul Finanţelor a refuzat să ofere detalii mai specifice menţionând însă că Guvernul nu doreşte să „apese prea tare pe frână” în condiţiile unei înrăutăţiri a perspectivei economiei globale ce apasă pe creşterea economică.

Încetinirea economiei germane a afectat puternic exporturile României în cel de-al treilea trimestru al acestui an, iar consumul a marcat şi el o uşoară decelerare.

Întrebat de ce Guvernul nu anulează pur şi simplu majorarea de 40% a pensiilor de la 1 septembrie 2020, Cîţu a spus că „anul viitor este un an electoral, avem două runde de alegeri”. El a insistat totuşi că politica fiscală a Guvernului va înceta să mai fie o sursă de volatilitate în pieţele financiare.

Ministrul Finanţelor a notat că România va utiliza pieţele internaţionale pentru atragerea de finanţare „în prima parte a anului viitor”, în condiţiile în care cererea din piaţa locală este una puternică. „Nu văd prea multă presiune asupra finanţării”, a conchis Florin Cîţu.