Noi greve au loc în Franţa, în urma deciziei preşedintelui Macron de reformare a sistemului pensiilor, prin care muncitorii francezi vor trebui să lucreze ore mai lungi de muncă

Autor: Eduard Ivanovici 05.12.2019

O grevă naţională a izbucnit în Franţa, după ce mai multe sindicate au început să protesteze masiv împotriva revizuirilor de pensii iniţiate de preşedintele Emmanuel Macron, iniţiative ce vor forţa milioane de oameni să lucreze ore mai lungi de muncă în cazul în care nu vor să li se reducă din benefici, potrivit France24.

Mai multe şcoli au fost închise sau le-au fost asigurate servicii de zi, forţând mai mulţi părinţi să găsească alternative sau să rămână acasă, în timp ce serviciile de transport în comun au fost anulate.

Mii de oameni şi-au manifestat dezaprobarea faţă de decizia preşedintelui în mai multe oraşe, înainte de izbucnirea a două demonstraţii majore în Paris, unde traficul a fost mult mai liber decât de obicei, de vreme ce mulţi oameni şi-au luat liber pentru a evita haosul ce stă să vină.

Liderii de sindicate au declarat că protestele vor continua dacă preşedintele Macron nu va renunţa la iniţiativă, considerată o parte centrală a planului de reformă a preşedintelui de a reforma economia franceză.

Autorităţile au declarat că muncitorii francezi vor trebui să lucreze treptat ore mai lungi de muncă, dar până acum au oferit puţine detalii despre cum va afecta noul sistem planurile de pensionare ale cetăţenilor francezi.

În Paris, atât 90% din trenurile de mare viteză, cât şi liniile regionale au fost anulate, iar Air France a anulat 30% din zborurile domestice şi 15% din cele internaţionale.

În Paris, doar 16 linii de metrou operau de dimineaţă, liniile suburbane de cale ferată care traversează oraşul fiind puternic perturbate.