Rocadă între companiile de stat de la Bursă: Nuclearelectrica atinge o capitalizare record şi urcă pe locul 6 în clasamentul celor mai valoroase companii listate, depăşind Transgaz

Autor: Liviu Popescu 05.12.2019

Şi Romgaz a fost joi pe verde, iar analiştii pun dinamica pozitivă pe fondul afirmaţiilor făcute de Orban pentru ZF, cele cu privire la dividende suplimentare


Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a urcat joi o poziţie în clasamentul celor mai valoroase companii de la bursa de la Bucureşti în contextul în care acţiunile sale au ajuns la maximul istoric de 14,66 lei pe unitate, respectiv o capitalizare de 4,42 mld. lei, arată datele de la bursă.

Astfel, compania controlată de statul român a urcat de pe locul 6 pe locul 7 în acest clasament şi a depăşit Transgaz (TGN), operatorul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, tot o companie de stat dar care în şedinţa de joi a rămas la valoarea de 4,36 miliarde de lei, arată datele BVB.

Nuclearelectrica are şanse foarte mari ca în 2019 să fie pentru al treilea an consecutiv cea mai performantă acţiune din prima ligă bursieră de la Bucureşti în contextul în care deja are un plus de 90%, iar poziţia doua este ocupată de Petrom cu un randament de 57%.

Joi a fost “verde” şi pe Romgaz (SNG), cea mai valoroasă companie a statului român la bursă, iar brokerii spun că investitorii celor două companii – SNN şi SNG- au fost impulsionaţi de aşteptările unor dividende speciale de la acestea, mai alex în contextul afirmaţiilor premierului Orban pentru ZF.

“Da, evoluţia de astăzi a celor doi emitenţi ar putea avea legătură cu ştirea apărută în presă cu privire la posibilitatea ca Guvernul să solicite dividende suplimentare la societăţile deţinute majoritar de către stat”, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest Focşani, una dintre cele mai vechi societăţi de brokeraj din România.

Investitorii au speculat această ştire, cu toate că nu există certitudinea că se va întâmpla acest lucru, adaugă el. “Ei mizează pe faptul că exista o nevoie de bani pentru statul român şi pe faptul că statul a acţionat în această direcţie şi în anii anteriori”, adaugă Murgoci.

Premierul Ludovic Orban a spus într-o discuţie telefonică cu Ziarul Financiar că vor exista solicitări de dividende de circa 1,5 mld. lei pe care le va trimite companiilor de stat, dar că încă nu ştie dacă plăţile vor fi efectuate anul acesta sau în 2020.

Radu Ionescu, broker la Swiss Capital, spună că Romgaz şi Nuclearelectrica s-au apreciat astăzi în contextul în care investitorii de retail se bazează pe aşteptări cu privire la plata unor dividende speciale de la companiile de stat.