​S-a încheiat cea mai mare listare din istorie: Gigantul petrolier Saudi Aramco a strâns 25,6 miliarde de dolari de la investitori

Autor: Tibi Oprea 05.12.2019

Compania petrolieră Saudi Aramco a atras 25,6 miliarde de dolari în cea mai mare ofertă publică iniţială din istorie, depăşind astfel grupul din retail Alibaba care în 2014 a atras 25 de miliarde de dolari într-o vânzare de acţiuni în SUA, potrivit Financial Times.

Astfel, investitorii au evaluat compania saudită la 1.700 de miliarde de dolari, peste capitalizarea cumulată a celor mai mari cinci companii petroliere internaţionale.

Cei mai mari brokeri de la Bursa românească nu pot intermedia la Saudi Aramco, un gigant petrolier care doar pe partea de retail a strâns circa 10 miliarde de dolari în oferta pe care o desfăşoară la Tadawul (Arabia Saudită), din cauza unor restricţii şi norme de pe această piaţă şi ca urmare a unor delimitări ale companiei saudite.

În acelaşi timp şi Aramco practică unele delimitări preferenţiale cu privire la categoria investitorilor care pot cumpăra acţiuni, dar presa internaţională notează că acestea ar putea fi totuşi eliminate.

Investitorii care vor să intre în acţionariatul companiei evaluate la 1.700 de miliarde de dolari, adică de aproape opt ori cât produce economia românească într-un an, mai au de aşteptat până când cel mai puternic jucător din industria petrolieră la nivel mondial va realiza o ofertă secundară, fie în SUA, fie pe o bursă din Europa. Nu doar investitorii români sunt cei cu interdicţie, ci şi alţi europeni.

Iar acest lucru ar putea să mai dureze o perioadă în contextul în care presa internaţională a relatat în urmă cu două săptămâni că la un eveniment de prezentare la Londra, bancherii care se ocupă de listare le-au spus participanţilor că oferta nu se aplică momentan burselor din Canada, Japonia, SUA şi nici Europa.