Klaus Iohannis, întrebat despre punerea în aplicare a plebiscitului pe justiţie: Transpunerea referendumului în Constituţie poate fi făcută de o nouă majoritate parlamentară, „decât cea toxică a PSD”

Ziarul Financiar 05.12.2019

Klaus Iohannis a declarat că Guvernul nu vrea o legiferare şi o schimbare a legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă. Şeful statului a adăugat că acest lucru nu mai este posibil după referendumul pe justiţie. 

„Nu se doreşte lămurirea Legilor justiţiei prin OUG. Am avut situaţii când ordonanţele de urgenţă s-au discutat chiar ani de zile după ce au produs efecte şi acest lucru, după referendumul în domeniul justiţiei nu mai este posibil”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Cotroceni.

Întrebat ce se va întâmpla cu punerea în aplicare a referendumului pe justiţie şi dacă nu a rămas suspendată aceadtă acţiune, şeful statului a spus că transpunerea referendumului în Constituţie poate fi făcută de o nouă majoritate parlamentară, „decât cea toxică a PSD”.

„Nu a rămas suspendat, dar ştim cu toţii că nu putem schimba Constituţia simplu. E foarte complicat. Eu cred că vom avea altă majoritate, decât cea toxică a PSD, şi atunci cu siguranţă aceste texte pot fi incluse în textul constituţional. E nearelist să credem că dacă eu am câştigat alegerile, raporturile de forţe în Parlament s-au schimbat. Nu s-au schimbat. Vor fi alegeri parlamentare şi când vom avea o nouă majoritate parlamentară, putem să discutăm despre schimbarea Constituţiei”, a conchis Iohannis.