VIDEO. Asociaţia softiştilor: Multinaţionalele domină, iar dacă vreuna pleacă va dezechilibra toată piaţa; îngrijorător e că firmele româneşti stagnează. „Avem 1.000 - 1.200 de companii mari în România, aceste firme mari sunt cele care aduc peste 70% din veniturile din IT“

Autor: Adrian Seceleanu 06.12.2019

Cele mai mari rate de creştere a afa­ce­rilor, cel mai mare număr de angajaţi şi cea mai mare pondere în piaţa locală de soft şi servicii de IT după venituri sunt realizate de com­paniile multinaţionale, care au o pu­tere fi­nanciară mare şi sunt capabile să câştige proiecte în diferite zone ale globului pentru a le realiza în România, situaţie care pe de o parte pune o presiune semnificativă pe fir­mele cu capital românesc, iar pe de alta creează vul­nerabilităţi pentru că o eventuală plecare a unei mari companii poate da peste cap toată industria, estimează reprezentanţii Aso­ciaţiei Patronale a Industriei de Soft­ware şi Servicii (ANIS), care grupează apro­xi­mativ 130 de firme cu 38.000 de angajaţi şi afaceri de 2,5 mld. euro pe an.

„Companiile mari înregistrează o creş­tere constantă de 20% pe an, deci sunt com­pa­nii cu o putere financiară mare, sunt ma­jo­ritar companii cu capital străin. Se înfiin­ţează în ce în ce mai multe companii mici pe piaţă, însă un lucru care ne îngri­jo­rează este faptul că com­pa­niile medii, cu 50 până la 250 de an­ga­jaţi, ma­joritar com­panii cu au ca­pi­tal românesc, companii care au pornit acum, au început să se dez­volte, aici avem o zonă de stag­nare“, a afirmat Ga­briela Mechea, direc­tor executiv al ANIS.

„Zonă de stagnare înseamnă că lor le este din ce în ce mai dificil să atragă proiecte externe. in moment ce piaţa este majoritar formată din proiecte externe noi trebuie să fim foarte competitivi cu restul ţărilor europene pentru a atrage proiecte în România. Aceasta este dificultatea majoră a companiilor româneşti sau a companiilor medii. Companiile mari, multinaţionalele reuşesc să îşi genereze proiecte în alte zone ale lumii şi să ajungă cu implementarea în România şi din cauza aceasta vedem la ele acest grad de creştere. Avem o zonă de companii autohtone care cu foarte mari eforturi reuşeşte să îşi mărească cifra de afaceri, să crească cu 100 de milioane de euro anual. Dar avem şi ani în care am fost pe stagnare, 2015, 2016, 2017. În 2018 s-a crescut foarte puţin, 100 de milioane de euro, şi sperăm noi să avem o creştere uşoară şi în zona aceasta. Până când nu se va da drumul la piaţă internă, deci la proiecte locale, va fi foarte greu să susţinem firmele noastre. Aceasta ar trebui să fie direcţia principală a factorului politic şi guvernamental pentru că trebuie să susţii companiile româneşti de tehnologie, companiile care produc proprietate intelectuală şi să le încurajezi să păstreze această proprietate intelectuală pe teritoriul ţării“, a adăugat ea.

Ce a mai declarat Gabriela Mechea:

# Avem stagnare în zona companiilor cu capital românesc. Ceea ce este destul de îngrijorător aici este faptul că companiile cu capital străin realizează două treimi din veniturile din IT în România în condiţiile în care ca număr ele reprezintă doar 10% din companii.

# Aici este un grad mare de vulnerabilitate şi vulnerabilitatea înseamnă că dacă nu suntem atenţi şi avem o companie mare care decide să îşi mute bagajele în altă ţară industria se va dezechilibra. 

# Suntem undeva pe la aproape 10.000-11.000 de firme, în creştere, se înfiinţează firme noi, start-up-uri, acesta este un lucru foarte bun.

# Este o rată de creştere  de aproximativ 9% pe an însă nu trebuie să pierdem din vedere şi trebuie să fim foarte atenţi la această fragilitate dată de faptul că firmele mari sunt puţine, deci doar 10% din numărul de firme, avem 1.000-1.200 de companii mari în România, aceste firme mari sunt cele care aduc peste 70%, deci două treimi din veniturile din IT.

# Ca şi număr de angajaţi a existat o creştere uniformă de 10% anual, deci de 10.000 de oameni pe an. Când spunem angajaţi în momentul acesta ne aşteptăm să închidem 2019 undeva la 125.000- 126.000 de oameni. La nivelul lui 2018 am ajuns în jur de 115.000 de oameni. Când spunem angajaţi nu trebuie să ne gândim aici la programatori- când spunem angajaţi spunem angajaţii acestor companii- sunt şi angajaţii din departamentele adminstrativ vânzări, marketing, contabilitate, suport, absolut toată lumea.

# În România la nivel naţional persoanele încadrate cu activitate de IT sunt undeva la 205.000 .

# Deci firmele care investeau în jur de 20 de milioane de euro în IT şi era o tendinţă crescătoare statistic şi istoric nu numai că nu au investit dar au şi scăzut investiţiile cu 10 milioane de euro. Ceea ce înseamnă că numai prin mutarea contribuţiilor de la angajator către angajaţi s-au pierdut poractic 30 de milioane investiţii pentru că avem pierderea clară de 10 milioane dar mai avem şi cei 20 de milioane de euro care ar fi fost investiţi suplimentar deci noi în loc să avem o creştere de 20 de milioane am avut o scădere de 10 milioane de euro. 

# Suntem o industrie fragilă, uşor de destabilizat