Probleme cu gazele: Rusia acuză Bulgaria că întârzie deliberat TurkStream sub presiune externă şi nu reuşeşte să ajungă la un acord cu Ucraina pentru tranzit

Autor: Catalina Apostoiu 06.12.2019

Bulgaria întârzie în mod intenţionat finalizarea părţii sale din gazoductul Turkish Stream, în timp ce Serbia aproape şi-a finalizat partea, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Intellinews.

Rusia a decis să construiască al doilea segment al Turkish Stream prin Bulgaria, Serbia şi Ungaria. În noiembrie, premierul bulgar Boiko Borissov anunţa că gazele din Turkish Stream vor trece prin Bulgaria şi Serbia înainte de mai 2020. Totuşi, Sofia întârzie cu lucările.

Putin a comentat că Sofia întârzie proiectul sub presiune venită din afară şi că Rusia ar putea căuta alte oportunităţi în Europa de Sud-Est. Borisov a răspuns acuzaţiilor, spunând că şi-a îndeplinit toate promisiunile privind proiectul şi exprimându-şi îndoiala că Serbia va termina înaintea Bulgariei.

Potrivit lui Putin, Turkish Stream va întări securitatea Europei, cât şi a Balcanilor.

Cât priveşte discuţiile pentru încheierea unui nou acord de tranzit al gazelor ruseşti către Europa, Moscova a declarat că tarifele propuse de Ucraina pentru tranzitul gazelor pe teritoriul său anul viitor sunt inacceptabile şi prea mari, afirmaţii respinse prompt de Kiev, potrivit Reuters.

Actualul acord dintre cele două ţări expiră la sfârşitul anului. Un nou acord este dificil de încheiat pe fondul relaţiilor tensionate de la anexarea Crimeii în 2014.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este gata să-şi continue exportul de gaze către Europa via Ucraina, dar că consideră condiţiile oferite de Kiev drept inacceptabile.

Yuriy Vitrenko, director executiv al companiei ucrainene de stat Naftogaz, a răspuns acuzaţiilor, spunând că tarifele au fost calculate folosit metodologia europeană standard.

Europa nu se confrunta cu un deficit de gaze în această iarnă chiar dacă un nou acord pentru livrarea de gaze ruseşti prin Ucraina nu va fi finalizat la timp, relevă un studiu al institutului EWI din Germania.

Acesta arată că preţurile la gaze pentru Germania ar putea creşte moderat, dar că nu ar exista probleme de furnizare a acestora. Preţul plătit de Europa pentru gazele ruseşti a atins cel mai scăzut nivel din 15 ani. În T3, preţul mediu pe 1.000 de metri cubi se ridica la 169,8 $, în timp ce cu un an în urmă, în aceeaşi perioadă, acesta depăşea 250 dolari. Scăderea se ridică astfel la 32%.