Zi de creşteri uşoare la Bursa de Valori Bucureşti: Indicele BET continuă prudent avansul din acest an către noi maxime

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 06.12.2019

Toţi cei nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat aprecieri modeste vineri în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, BET continuând prudent raliul din acest an către noi maxime pe fondul unei evoluţii puternic pozitive şi în pieţele externe.

Referinţa pieţei a înregistrat o creştere de 0,16% vineri, atingând la finalul şedinţei bursiere un nou maxim post-criză, de 9.977,47 de puncte. Maximul istoric, înregistrat de BET acum 12 ani, în decembrie 2007, este situat la 10.857 de puncte. De la începutul anului şi până în prezent, BET a urcat cu 35,13%.

Din punctul de vedere al lichidităţii, săptămâna s-a încheiat tot negativ, rulajul fiind din nou cu mult sub media zilnică a acestui an, la doar 17,33 milioane de lei (3,62 milioane de euro). Media zilnică înregistrată în acest an în privinţa rulajului se ridică la circa 39,5 milioane de lei.

Bursele europene, cât şi cele americane, au evoluat puternic pe o tendinţă pozitivă după un raport solid al Departamenului pentru muncă al Statelor Unite care a relevat că economia americană a creat 266.000 de noi locuri de muncă în noiembrie, un maxim al ultimelor 10 luni.

Din cadrul indicelui BET, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de: Transgaz (TGN) plus 0,81%, MedLife (M) plus 0,6% şi Digi Communications (DIGI), plus 1,88%. La polul opus regăsim titlurile Purcari Wineries (WINE), cu o scădere de 0,45% şi Alro (ALR) care au pierdut 0,93%.

Titlurile OMV Petrom (SNG), care au urcat cu 0,34%, au ocupat prima poziţie în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi, cu schimburi în valoare de 2,8 milioane de lei. Titlurile producătorului de petrol şi gaze sunt urmate în clasamentul rulajelor de acţiunile Băncii Transilvania (TLV), cu 2,7 milioane de lei, şi Fondul Proprietatea (FP), cu tranzacţii în sumă de 2,26 milioane de lei.