Business internaţional. UniCredit: Nu avem niciun plan de achiziţie, cu excepţia unei oportunităţi care ar putea să apară în Europa Centrală şi de Est

Autor: Mircea Nica 09.12.2019
Grupul italian UniCredit nu are în plan să cumpere alte bănci, dar nu exclude posibili­tatea unei preluări mici dacă va exista o oportu­nitate în zona Europei Centrale şi de Est, conform Financial Times.

UniCredit nu a comentat până acum posibilităţile de preluare sau oportunităţile pe care le vizează, dar Jean Pierre Mustier, directorul general al UniCredit, a fost mereu sceptic privind viabilitatea unei relaţii bancare transfrontaliere şi a adus în discuţie normele de reglementare şi capitalul adiţioanal de care ar avea nevoie.

Reacţia directorului general al UniCredit vine ca o posibilă clarificare privind speculaţiile potrivit cărora grupul italian ar fi vrut să facă un parteneriat cu Commerzbank AG sau Société Générale.

Recent, UniCredit a anunţat că va concedia 8.000 de persoane sau 9% din totalul forţei de muncă, iar în acelaşi timp va închide 500 de sucursale până în anul 2023 pentru a putea atinge un target de economisire în valoare de un miliard de euro.

În timp ce creditorii italieni au făcut un progres considerabil privind creditele neperfor­mante acumulate în perioada crizei financiare, aceştia au probleme când vine vorba de modernizarea operaţiunilor.

La sfârşitul lunii iunie, băncile italiene aveau 177 miliarde de euro în credite neper­for­mante, echivalentul a 8% din totalul creditelor comparativ cu 350 miliarde de euro sau 17% din totalul creditelor la sfârşitul anului 2016.

UniCredit are în plan creşterea profitului net la 5 miliarde de euro până în 2023, de la 4,7 miliarde de euro profitul net planificat pentru anul acesta. Încasările pe acţiune sunt preconizate să crească la 12% pe an, în timp ce banca ţinteşte o creştere a veniturilor de 0,8% pe an, la 19,3 miliarde de euro, pentru 2023.

Grupul bancar italian UniCredit, care controlează al patrulea cel mai mare jucător de pe piaţa bancară din România, a înregistrat cel mai bun trimestru trei (T3) din ultimul deceniu, cu un profit de 1,1 miliarde de euro, în creştere cu 25,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, câştigul la nouă luni fiind de 4,3 miliarde de euro.