Iohannis: Orice demers de revizuire a Constituţiei va trebui realizat cu maximă responsabilitate

Autor: Ana Petrescu 08.12.2019

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu prilejul Zilei Constituţiei României în care a afirmat că procesul revizuirii Legii fundamentale trebuie să fie făcut cu maximă responsabilitate pentru a avea o Constituţie modernizată.

„Căderea regimului comunist în decembrie 1989 şi adoptarea prin referendum naţional a Constituţiei din anul 1991 reprezintă momentele care au marcat decisiv tranziţia României către democraţie şi stat de drept autentic. În tot acest proces de maturizare a democraţiei noastre, interiorizarea valorilor constituţionale, crearea unei culturi a constituţionalismului reprezintă, de fapt, cel mai important proces. Actorii statali, învestiţi cu putere de Legea Fundamentală, sunt cei care transformă construcţia constituţională într-o realitate practică. Înţelegerea profundă a semnificaţiei şi spiritului textelor constituţionale, buna-credinţă şi loialitatea constituţională presupun un ataşament autentic faţă de principiile Legii Fundamentale”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis, duminică, MEDIAFAX.

Şeful statului a mai spus că a existat un cadru constituţional stabil în România, timp de 28 de ani care a funcţionat ca un liant pentru societate în jurul unor valori comune.

„Cadrul constituţional solid din aceşti 28 de ani a răspuns aspiraţiilor poporului român, funcţionând ca un liant al societăţii în jurul valorilor noastre comune. Orice demers de revizuire a Constituţiei va trebuie realizat cu maximă responsabilitate, obiectivul fiind acela de a avea o Lege Fundamentală modernizată, care să permită construcţia unui edificiu statal puternic şi eficient”, a explicat Iohannis.

El a precizat că Legea fundamentală e un angajament pentru democraţie, sancţionează derapajele şi menţine echilibrul.

„Constituţia este mai mult decât o Lege Fundamentală, este un angajament pentru democraţie. Constituţia dă sens comunităţii politice, sancţionează derapajele, limitează puterea şi menţine echilibrul ei. Dimensiunea sa simbolică este aceea de a se constitui într-un reper pentru desfăşurarea activităţii instituţiilor statului în asigurarea unei guvernări responsabile, în care drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt efectiv garantate”, a completat şeful statului.

Klaus Iohannis a adăugat că va rămâne „profund dedicat rolului constituţional de a veghea la respectarea Legii Fundamentale şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”.

„A trăi sub protecţia unei constituţii democratice este, poate, unul dintre cele mai de preţ privilegii pe care o societate le poate cunoaşte, iar de înţelegerea literei şi spiritului său depinde, în mod direct, viitorul acestei naţiuni”, a conchis preşedintele Iohannis.