Antreprenori locali. Dragoş Petrescu, City Grill: Cei mai buni ani pentru businessul meu au fost anii de criză şi cei de după

Autor: Cristina Roşca 09.12.2019

Antreprenorul Dragoş Petres­cu, fondatorul şi acţionarul majoritar al grupului de restaurante City Grill, spune că un antreprenor aflat la început de drum trebuie să-şi seteze just aşteptările. Astfel, primul an va fi pe pier­dere, al doilea pe break­even şi abia al treilea pe profit.

El a intrat în clubul an­tre­prenorilor acum circa două decenii, însă lanţul City Grill l-a fondat în 2005 şi apoi l-a extins la peste 15 localuri astăzi sub mai mul­te branduri. Gru­pul a raportat afa­ceri de 148 mil. lei în pri­mele nouă luni din 2019, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut.

„Cea mai bună perioadă pentru businessul meu a fost intervalul 2009-2012, mai exact anii de criză şi imediat după. În această perioadă au apărut avantaje competitive deosebite, bazate pe viteza de reacţie scăzută a jucătorilor din piaţă, dar şi pe oportu­nităţile de cost din partea terţilor  - inclusiv spaţii de închiriat - cumpărat (mai ieftine - n.red.), (şi preţuri mai bune de la - n.red.) - fur­ni­zorii de materii prime“, spune el. Aface­rea a crescut şi după, ba chiar con­stant, însă el vorbeşte despre o bază pentru acest avans.

Petrescu este de părere că antre­pre­norii sunt cei care duc România mai departe, alături de guvernanţii gospodari pe de altă parte.