Livrările de noi clădiri au pus presiune pe piaţa birourilor, iar gradul de neocupare a crescut pe final de an la peste 9%

Autor: Bogdan Alecu 09.12.2019

Rata de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti a crescut cu aproximativ 15% în primele nouă luni ale anului 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

Rata de neocupare pentru spaţii moderne de birouri de clasa A şi B din Capitală a ajuns la 9,3% la finalul lunii septembrie 2019, raportat la un stoc de 3,16 milioa­ne de metri pătraţi. Prin comparaţie, la sfârşitul trimestrului al treilea din 2018, rata de neocupare era de 8,1%, arată datele CBRE Research, departamentul de analiză al companiei de consultanţă imobiliară CBRE România.

Creşterea ratei de neocupare a fost influenţată în parte de faptul că în primele nouă luni ale acestui an volumul de spaţii finalizate a fost aproape dublu faţă de perioada similară a anului anterior. În primele nouă luni din 2019, în Bucureşti au fost livrate 10 noi proiecte, cu o suprafaţă totală de 254.000 mp, ceea ce a dus stocul total de 3,16 milioane de metri pătraţi. Nu toate zonele au avut evoluţii similare ale gradului de ocupare însă, unele fiind avantajate de poziţia geografică favorabilă spre exemplu.