Donald Trump avertizează Coreea de Nord să evite acţiunile "ostile" şi cere denuclearizarea

Autor: Mihai Draghici 08.12.2019

Donald Trump, preşedintele SUA, l-a îndemnat, duminică după-amiază, pe liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, să acţioneze în sensul denuclearizării şi să evite abordările "ostile", după ce Phenianul a anunţat efectuarea unui test "semnificativ".

"Kim Jong-Un este prea inteligent şi are prea mult de pierdut, de fapt totul, dacă acţionează în mod ostil. A semnat un puternic Acord pentru denuclearizare cu mine în Singapore. Nu vrea să afecteze relaţia specială cu preşedintele Statelor Unite ori să interfereze în scrutinul prezidenţial american din noiembrie", a declarat Donald Trump prin Twitter.

"Coreea de Nord, sub conducerea lui Kim Jong-Un, are un potenţial economic uriaş, dar trebuie să ajungă la denuclearizare, aşa cum a promis. NATO, China, Rusia, Japonia şi întreaga lume, sunt cu toţii uniţi în această problemă", a adăugat Donald Trump.

Coreea de Nord a anunţat efectuarea unui test "semnificativ" la baza de lansare Sohae, pe care, potrivit oficialilor americani, Phenianul a promis în 2018 că o va dezafecta. Agenţia de presă nord-coreeană KCNA nu a specificat în ce a constat testul, dar baza a fost folosită anterior pentru lansarea de rachete care transportă sateliţi.

KCNA relatat că rezultatele testului vor fi utilizate pentru consolidarea statutului strategic al ţării. Potrivit anunţului făcut duminică de presa de la Phenian, "rezultatele acestui important test recent vor avea un efect important asupra schimbării, din nou, a poziţiei strategice a Coreei de Nord în viitorul apropiat".

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat în iunie 2018, după prima întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, că Phenianul a promis că va dezafecta o bază de lansare pentru rachete, care a fost identificată de oficialii americani ca fiind cea din zona Sohae.

Testul are loc în contextul în care Coreea de Nord a avertizat recent că ar putea urma o "nouă cale", în contextul impasului în negocierile cu SUA privind denuclearizarea.