Ericsson va plăti peste un miliard de dolari pentru a rezolva investigaţii de corupţie în SUA

Autor: Mihai Gongoroi 08.12.2019

Compania suedeză de telecomunicaţii mobile Ericsson a convenit să plătească peste un miliard de dolari pentru închiderea unor investigaţii de corupţie, inclusiv una legată de mituirea unor oficiali guvernamentali, a informat Departamentul de Justiţie al SUA, conform Reuters.

Mita a avut loc de-a lungul mai multor ani în ţări precum China, Vietnam şi Djibouti. Totalul plăţilor convenite de Ericsson includ o amendă penală de peste 520 milioane dolari, plus 540 milioane de dolari care vor trebui plătiţi în contul Comisiei pentru valori mobiliare americane (SEC) într-o speţă conexă.

Compania a recunoscut că a conspirat cu alte părţi pentru a încălca legea privind practicile de corupţie (FCPA), începând cel puţin cu anul 2000 şi până în 2016, angajându-se într-o schemă de dare de mită şi falsificare de date contabile şi registre. Erricson a eşuat de asemenea în efectuarea unor controale interne serioase privind ţinerea contabilităţii, potrivit Departamenului de Justiţie.

"Anumiţi angajaţi din unele pieţe (ţări – n.r.), unii dintre aceştia fiind directori pe pieţele respective, au acţionat cu rea-credinţă şi nu au reuşit să pună în aplicare controale suficiente", a declarat CEO-ul Ericsson, Borje Ekholm, într-o conferinţă cu investitorii ce a avut loc sâmbătă.

"Consider ce s-a întâmplat ca fiind un capitol complet inacceptabil şi extrem de supărător din istoria noastră", a subliniat el.

Ericsson a folosit terţi pentru a mitui oficiali guvernamentali în aşa fel încât să-şi asigure şi menţine afacerile, au precizat autorităţile. Compania a angajat consultanţi pentru a pune la punct fonduri din care erau plătite sumele de bani şi pentru a transfera sumele respective unor terţe părţi.

Una dintre subsidiarele firmei , Ericsson Egypt, şi-a recunoscut vinovăţia fiind acuzată de conspiraţie pentru încălcarea prevederilor anti-corupţie ale FCPA.

Ericsson a declarat că şi-a revizuit programul anticorupţie şi a luat măsuri pentru îmbunătăţirea eticii în companie şi conformarea cu programul respectiv.