Marcel Ciolacu, preşedintele interimar PSD, are planuri pentru guvernul Orban: Dacă vom avea majoritate, vom lansa o moţiune de cenzură şi o propunere de Guvern

Autori: Teodor Bobei , Ana Petrescu , Mediafax 09.12.2019

Marcel Ciolacu a anunţat că, în cazul în care PSD va depune o moţiune de cenzură şi va constata că are majoritatea necesară pentru a da jos Executivul Orban, atunci va avea şi o propunere pentru un nou Guvern.

„Avem mai multe decizii de luat, administrative, de formă şi cele două grupuri, grupul de lucru pentru diaspora şi grupul de lucru în relaţia cu sindicatele, dar avem şi o serie de decizii politice, strategia la moţiunea simplă de astăzi din Senat, depusă împotriva ministrului Cîţu, ministrul Finanţelor şi o decizie foarte clară în cazul în care actualul guvern o să vină cu asumarea răspunderii pe legile electorale, decizia să fie ca PSD împreună cu alţi parteneri din parlament să depunem o moţiune de cenzură. Cu siguranţă dacă vom depune o moţiune de cenzură şi vom constata că avem o majoritate pentru ca această moţiune să aibă şi efecte juridice, respectiv Guvernul Orban să cadă, vom avea o strategie şi de a veni cu o propunere de nou Guvern”, a explicat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei Biroului permanent al PSD.

Lideru interimar al PSD a adăugat că partidul urmează să stabilească într-o viitoare şedinţă a CEx dacă va fi un Congres ordinar sau extraordinar cel din 29 februarie.

„Este prima şedinţă a Biroului permanent. Avem un mandat foarte clar. În afară de efortul comun de a începe reconstrucţia PSD, avem un mandat pentru organizarea Congresului. Astăzi (luni – n.r.) vom lua o decizie şi vom merge cu o propunere la viitorul Comitet Executiv, dacă este un Congres extraordinar sau ordinar. Eu o să rog colegii mei ca la următorul Comitet Executiv să avem invitaţi primarii de mari municipii şi preşedinţii de consilii judeţene, astfel încât decizia să fie una cât mai largă”, a conchis Ciolacu.

Anterior, preşedintele Camerei Deputaţilor a declarat, duminică la Antena 3, că PSD nu exclude varianta depunerii unei moţiuni de cenzură pentru demiterea Guvernului PNL până la finalul anului. Preşedintele interimar al PSD a adăugat că aşteaptă să vadă pe ce legi îşi va asuma răspunderea premierul Ludovic Orban.

Social-democraţii ar intenţiona să depună o moţiune de cenzură şi dacă Executivul orban îşi va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat pe anul 2020.