Angelei Merkel îi revine sângele în obraji: Exporturile Germaniei au crescut în mod neaşteptat în octombrie

Ziarul Financiar 09.12.2019

Exporturile Germaniei au crescut în mod neaşteptat în octombrie, cererea de pe pieţele non-europene oferind un impuls pentru cea mai mare economie a continentului, care a ajuns în pragul recesiunii în ultimele trimestre, relatează Reuters.

Exporturile au crescut cu 1,2%, arată datele biroului de statistică comunicate luni, sfidând previziunile care indicau o scădere cu 0,7%. Datele sporesc speranţele că sectorul de producţie poate evita contracţia în ultimul trimestru, în ciuda unui şir de indicatori negativi din ultimele săptămâni.

Creşterea surpriză a exporturilor a fost determinată în principal de cererea puternică din partea ţărilor non-europene. Vânzările către ţările Uniunii Europene au crescut cu 0,1% faţă de anul trecut, în timp ce valoarea mărfurilor germane vândute în restul lumii a crescut cu 4,6%.

„După datele industriale dezamăgitoare din săptămâna trecută, datele comerciale din această dimineaţă au adus o uşurare pentru economie”, a declarat Carsten Brzeski, de la ING.

Germania, cea mai mare economie din Europa şi o putere în exporturi, a fost afectată de conflictele comerciale dintre China şi Statele Unite.