CEZ şi Enel discută vânzarea operaţiunilor locale. Cum s-a ajuns aici şi ce ar trebui să facă România?

Autor: Mihai Gongoroi 11.12.2019

♦ Grupul CEZ a informat în 13 noiembrie că a primit declaraţii de interes de la peste 30 companii pentru cumpărarea activelor din România ♦ Enel a evaluat activele din România la peste 1 miliard de euro.

De la degringolada legislativă a ultimilor ani la corupţie şi mentalităţi învechite, cetăţenii României s-au obişnuit să audă că este vina lor atunci când o companie mare evită piaţa autohtonă sau se mută în altă ţară.

Plecarea CEZ şi exitul potenţial al Enel nu are legătură însă cu România, în pofida haosului privind regle­mentarea din piaţa energiei cauzat de OUG 114/2018, ci mai degrabă cu în­cercările celor două grupuri ener­ge­tice de a naviga pe tendinţele vremurilor şi prin presiunile politice ale acţio­na­rului majoritar, cel puţin în cazul CEZ. CEZ, controlată în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat în această vară că îşi scoate la vânzare activele din ţara noastră şi din regiune pentru a pune mai mult accent pe investiţiile din Cehia, după o prezenţă de 14 ani în piaţa noastră.