Organizaţia Mondială a Comerţului, instituţia cu rol de judecător suprem în disputele din comerţul internaţional, a fost adusă de SUA în cea mai gravă criză din istoria sa de un sfert de secol

Autor: Bogdan Cojocaru 11.12.2019

♦ A devenit o practică comună pentru liderii cu tendinţe autoritare din Europa să-şi consolideze puterea atacând instanţele supreme de judecată, spre exemplu înlocuind sau pensionând înainte de vreme judecătorii acestor instituţii ♦ De doi ani, SUA blochează numirile la instanţa de apel, adesea numită Curtea Supremă a comerţului.

Organizaţia Mondială a Comerţului, instituţia cu rol de mediator suprem în comerţul internaţional, trece prin cea mai gravă criză din istoria ei de un sfert de secol din cauza atacurilor Washingtonului.

A devenit o practică comună pentru liderii cu tendinţe autoritare din Europa să-şi consolideze puterea atacând instanţele supreme de judecată, spre exemplu înlocuind sau pensionând înainte de vreme judecătorii acestor instituţii. Dând curs unei nemulţumiri de decenii a Washingtonului, admi­nistraţia preşedintelui american Donald Trump a paralizat organismul din cadrul OMC care face dreptate în disputele comerciale internaţionale.