Banca Mondială: Fondurile UE ar trebui să fie utilizate pentru a asigura dezvoltarea şi creşterea zonelor urbane din România într-un mod sustenabil şi competitiv. Potrivit analizei Băncii Mondiale, traseul de dezvoltare şi creştere al României nu este cunoscut încă, dar este clar că oraşele vor fi actorii principali

Autor: Roxana Rosu 11.12.2019

România trebuie să aloce fondurile europene disponibile, împreună cu alte surse de finanţare, pentru a asigura dezvoltarea zonelor urbane într-un mod durabil, incluziv şi competitiv, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale privind dezvoltarea urbană durabilă pentru perioada de programare 2021-2027, elaborat împreună cu Comisia Europeană.

„Analiza noastră arată clar că oraşele şi aglomerările urbane sunt motoare de creştere în România şi în UE în sens larg. Pentru a ajuta centrele urbane să prospere, acestea au nevoie de o abordare globală a investiţiilor şi furnizării de servicii, care să evite fragmentarea pe sectoare sau oprirea dezvoltării la limita administrativă a unei localităţi“, a spus Tatiana Proskuryakova, directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria.

Polonia şi România au fost primele ţări din UE care au testat această iniţiativă, punându-se accentul pe determinarea modului în care regiunile pot să devină mai competitive şi mai incluzive.

Printre recomandările făcute de Banca Mondială pentru perioada 2021-2027 se numără o abordare mai descentralizată cu programe operaţionale regionale concepute pentru fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare şi cu autorităţi de management regionale; alocări bine delimitate pentru zonele urbane; concen­trarea pe zonele urbane funcţionale (nu doar pe oraşe).

„În următoarea perioadă de programare, Comisia îşi propune să consolideze şi mai mult dimensiunea urbană a politicii de coeziune prin investiţii ţintite pentru a sprijini oraşe competitive, durabile şi incluzive“, a spus Vittoria Alliata di Villafranca, director în Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană a Comisiei Europene. În opinia ei, acest studiu poate să ajute oraşele din România să coopereze mai mult cu zonele din jur în cadrul unor proiecte comune de dezvoltare. „Aceasta ar duce la utilizarea mai eficientă a finanţării publice, un potenţial mai mare pentru dezvoltarea locală şi servicii mai bune pentru cetăţeni şi întreprinderi.“

Potrivit analizei Băncii Mondiale, traseul de dezvoltare şi creştere al României nu este cunoscut încă, dar este clar că oraşele vor fi actorii principali. „Iar modul în care se dezvoltă oraşele acum va defini felul în care va arăta România mâine“.