Ministerul de Finanţe dă vina pe greaua moştenire pentru decizia Standard&Poor's: "Agenţia explică foarte clar că schimbarea perspectivei se datorează creşterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a iresponsabilităţii politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani"

Autor: Roxana Rosu 11.12.2019

MInisterul de Finanţe comentează recenta decizie a agenţiei S&P, care a reconfirmat ratingul de ţară al României, dar a modificat perspectiva de ţară de la stabilă la negativă, spunând că măsura se datorează în primul rând creşterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, care a ignorat avertismentele primite.

”"În primul rând, agenţia explică foarte clar că schimbarea perspectivei se datorează creşterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, mai clar, urmare a chimbarea perspectivei se datorează creşterii nesustenabile a cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, iresponsabilităţii politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani. În al doilea rând, agenţia a luat în considerare programul de consolidare fiscală prezentat de actualul Guvern. În al treilea rând, agenţia a decis să păstreze rating-ul de ţară al României. Iar în al patrulea rând, subliniez că suntem astăzi în această situaţie pentru că Guvernul anterior a ignorat toate avertismentele primite de la agenţia de rating S&P încă din luna februarie anul acesta”, declarată Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice. 

Agenţia de rating S&P a revizuit perspectiva României la ”negativă”, pe fondul creşterii deficitelor externe şi fiscale. S&P susţine că noul rating BBB-/ A-3, este acordat în mare parte pe fondul creşterii deviante a cheltuielilor de către fostul guvern PSD, care ar fi forţat actualul executiv să revizuiască ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020, în contextul unei creşteri economice în scădere. 

În replică, Florin Cîţu a adăugat că ministerul se va concentra în perioada imediat următoare pe finalizarea elaborării bugetului pentru anul 2020 şi perspectiva 2021-2022, prin care se vor implementa politici ferme de consolidare fiscală pe termen mediu.

”Sunt sigur că în următoarele luni până şi cei mai sceptici observatori se vor convinge că România a intrat într-o perioadă lungă de politică fiscală responsabilă. Doar persoanele naive sau rău intenţionate pot să afirme că rating-ul de ţară poate fi influenţat după doar o lună de guvernare PNL", precizează Florin Cîţu.

S&P susţine că majorarea de salarii şi pensii plănuită pentru anul viitor va contribui în continuare la lărgirea deficitului de cont curent, care deja a crescut substanţail. Agenţia apreciază că există motive pentru a pune sub semnul întrebării realismul obiectivelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022, prin perspectiva creşterilor de pensii prevăzute pentru următoarea perioadă.

Un alt element invocat de agenţia de rating este anul electoral şi influenţa acestuia asupra economiei.