Adina China-Birta, Instant Factoring: Volumele de finanţare prin factoring în cazul microîntreprinderilor s-au majorat de peste 5 ori în 2019

Autor: Cristina Bellu 11.12.2019

Volumele de finanţare prin produse factoring la nivelul microîntreprinderilor au înregistrat un avans de peste cinci ori în 2019, potrivit estimărilor făcute de Adina China-Birta, country manager în cadrul Instant Factoring, primul start-up românesc de microfactoring online pentru IMM-uri.

Ea consideră că tendinţa de creştere se va menţine şi în perioada următoare, cu posibilitatea de a ajunge la 10% din totalul pieţei.

”Volumele de finanţare la nivelul microîntreprinderilor prin produse factoring îşi vor menţine tendinţa de creştere din ultimii 4-5 ani, având potenţial de a ajunge chiar la 10% din totalul pieţei care este tradiţional corporate”.

Microîntreprinderile din România întâmpină dificultăţi în a-şi menţine o situaţie financiară pozitivă astfel că, anul trecut, gradul de îndatorare al acestora la nivel de sector a ajuns la 73%, cele mai afectate fiind companiile cu o cifră de afaceri mai mică de 50.000 euro (81%), arată datele furnizate de Instant Factoring.

La nivel de creanţe, microîntreprinderile au înregistrat un volum 58,8 mld. lei, cea mai mare concentrare găsindu-se în intervalul mediu de cifră de afaceri al sectorului, cu aproape 20 mld. lei, reprezentând 33,6% din total.

“Primele trei sectoare care cumulează cele mai mari volume sunt construcţiile cu aproape 10 miliarde lei, activităţile profesionale cu 7,4 miliarde lei şi 6,9 miliarde lei”, specifică reprezentanţii Instant Factoring.