O veste proastă: ArcelorMittal Hunedoara, companie cu 640 angajaţi, a suspendat producţia de la 1 decembrie 2019. ”Preţurile la energie electrică şi la gaz ne împiedică funcţionarea”

Autor: Roxana Rosu 11.12.2019

ArcelorMittal a anunţat că a suspendat temporar, din 1 decembrie, producţia la uzina siderurgică din Hunedoara, care face parte din divizia ArcelorMittal Europe - Long Products, decizia fiind determinată de preţurile mari la energie electrică şi la gaz.

Fabrica are 640 de angajaţi şi 200 de contractori, producţia incluzând profile, ţagle rotunde şi corniere.

”Preţurile la energia electrică şi la gazul natural au crescut semnificativ pentru utilizatorii industriali din România în ultimii ani, preţurile româneşti fiind semnificativ mai mari decât în alte ţări europene cu operatori importanţi în producţia siderurgică, precum Franţa şi Germania. Întrucât producătorii de oţel europeni se luptă să concureze din cauza nivelurilor ridicate de oţel din import şi a cererii interne slabe, uzina din Hunedoara - care funcţionează cu un cuptor cu arc electric, cu energie reprezentând, aşadar, un cost major - nu mai este capabilă să concureze”, se arată în comunicatul companiei.

ArcelorMittal speră să găsească o soluţie care să abordeze problema preţurilor ridicate ale energiei electrice şi gazului natural şi să permită uzinei din Hunedoara să aibă un viitor durabil.

ArcelorMittal a achiziţionat fabrica din Hunedoara în 2003 şi, de atunci, a investit 550 milioane lei (115 milioane euro) pentru îmbunătăţiri tehnice şi de mediu.

Angajaţilor li s-a cerut să îşi consume concediul anual rămas, compania acordând lucrătorilor „şomaj economic” pentru zilele rămase.

Combinatul a încheiat primul semestru al anului cu afaceri de 272 milioane lei, faţă de 357 milioane lei în perioada similară din 2018, şi pierderi de 33 milioane lei, de trei ori mai amri decât în S1/2018, potrivit raportului financiar de la BVB. Uzina este controlată de grupul ArcelorMittal Holdings Elveţia, cu 96,5% din capital.

ANul trecut, ArcelorMittal HUnedoara a raportat o cifră de afaceri de 633 milioane lei şi pierderi de 46 milioane lei, faţă de 40 milioane lei în 2017. 

ArcelorMittal,  companie controlată de miliardarul indian Lakshmi Mittal, a deţinut din 2001 şi până în vara acestui an şi combinatul Sidex Galaţi. În luna iulie, combinatul a fost preluat de Liberty Steel, companie controlată de miliardarul indian Sanjeev Gupta, într-o tranzacţie de 740 milioane euro care a inclus mai multe unităţi de producţie din  Europa.