Proiect surpriză adoptat de Camera Deputaţilor: Părinţii vor primi zile libere când sunt închise şcolile

Autor: Elena Crangasu 11.12.2019

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege ce prevede acordarea unor zile libere pentru unul dintre părinţi, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Proiectul vizează copiii cu vârsta de până în 12 ani sau încadraţi în categoria persoanelor cu dizabilităţi.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru completarea art.139 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii şi a art.361 din Legea nr.1/2011 a Educaţiei Naţionale.

Iniţiativa, ce aparţine deputaţilor PSD şi ALDE, privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Propunerea legislagivă are ca obiect de reglementare acordarea unor zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt acordaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a alor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Astfel, propunerea acordă deptul unuia dintre părţinţi de a asta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani sau dacă este încadrat în categoria persoanelor cu dizabilităţi. În situaţia familiilor monoparentale, zilele libere se acordă părintelul care este şi tutorele legal al copilului.

Totodată, conform propunerii legislative, indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielolor personale din bugetul de venituri al angajtorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

Proiectul mai prevede ca în cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinţi suau solicitat simultat zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de prevederile prezentei legi.

„Adoptarea unei astfel de propuneri legislative vine în spriinul părinţilor, având în vedere problemele cu care aceştia se confruntă atunci când copiii sunt nevoiţi să rămână acasă în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învătământ unde aceştia sunt arondaţi”, se arată în expunerea de motive.

Camera Deputaţilor este for decizional.