Premierul Ludovic Orban, întrebat despre asumarea pe legile Justiţiei: Vom decide joi, în şedinţă de Guvern

Autori: Elena Crangasu , MEDIAFAX 11.12.2019

Premierul Ludovic Orban a declarat că guvernul va lua act de votul din Senat în şedinţa de joi, urmând să decidă în privinţa modificărilor legilor Justiţiei, respectiv a amânării pensionării anticipate a magistraţilor, pentru care Executivul urmează să-şi asume răspunderea.

”În cadrul unei ordonanţe de urgenţă care a fost dată de domnul Tudorel Toader când s-a întors de la Comisia de la Veneţia, în cursul dezbaterii şi aprobării legii de aprobare a ordonanţei s-au introdus aceste amendamente, care prorogă termenul. Noi am convocat şedinţa de guvern mâine (joi - n.r.) la ora 10:00, când expiră termenul în care parlamentarii pot să depună amendamente la cele 3 proiecte de lege. Evident vom lua act de acest vot la Senat şi vom decide în consecinţă”, a declarat Ludovic Orban.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat, miercuri, că Guvernul ar trebui să retragă proiectul de asumare a răspunderii pe modificarea legilor justiţiei, deoarece acesta a rămas fără obiect, în condiţiile în care o lege asemănătoare a fost adoptată în Parlament şi trimisă deja la promulgare.

Proiectul care prevede modificarea Legilor justiţiei propune prorogarea pentru data de 1 ianuarie 2021 a pensionării anticipate a magistraţilor, creşterea numărului judecătorilor în completele inferioare, de la doi la trei, dar şi partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Naţional al Magistraturii.

Între timp, Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, o altă iniţiativă legislativă prin care pensionarea anticipată a magistraţilor este amânată până la 1 ianuarie 2022, fiind menţinută în această perioadă vechimea minimă de 25 de ani.