Senatul a adoptat proiectele de lege ale senatorului Daniel Zamfir privind protecţia consumatorului de credite

Autor: Mediafax 12.12.2019

Senatul a adoptat, ieri, ca prim for sesizat, patru proiecte de lege privind protecţia consumatorului de credite bancare, acestea urmând să fie discutate în perioada următoare în Camera Deputaţilor.

Iniţiativele senatorului Daniel Zamfir vizează clauzele abuzive în contractele de credit, executările silite intempestive, dobânzile excesive şi cesiunile speculative de creanţe. Senatul a adoptat proiectul privind protecţia consumatorilor contra riscului valutar în contractele de credit.

„Consumatorul solicită băncii conversia creditului la cursul de la acordare + 20%. Dacă banca nu acţionează voluntar în termen de 45 de zile, atunci împrumutatul se adresează instanţei de judecată pentru adaptarea contractului. Ratele se suspendă între momentul depunerii solicitării de conversie şi pronunţarea hotărârii definitive de adaptare. Legea, evident, s-ar aplica şi creditelor în derulare, inclusiv creditelor în franci elveţieni“, a scris, ieri pe Facebook, Daniel Zamfir.

Acesta anunţa la momentul depunerii că propunerea introduce în lege ceea ce înseamnă locuinţa familială şi faptul că ea este protejată de lege. Proiectul privind protecţia consumatorilor împotriva cesiunilor speculative de creanţe prevede posibilitatea ca cel care este executat să răscumpere creanţa. „Ştiti cazul cu cesiunile de la Bancpost, OTP şi Credit Europe când băncile au transferat în străinătate credite chiar şi performante (adică fără întârzieri)? Legea aceasta va interzice astfel de transferuri de credite. Ce se întâmplă dacă banca transferă respectivul credit? Respectivul transfer de credit este considerat speculativ. Iar împrumutatul scapă de datorie după ce plăteşte un preţ! Care este preţul plătit de debitor? Cel cu care banca a vândut mai departe creditul“.

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor contra executărilor silite abuzive sau intempestive prevede ca în cazul finalizării unei executări silite cu evacuarea debitorului din locuinţa familială, acesta va avea dreptul de a nu părăsi locuinţa familială timp de un an de la finalizarea procedurii de evacuare, drept pe care debitorul îl va putea exercita în vederea găsirii unei alte locuinţe familiale, în condiţii decente pentru el şi familia sa.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că, la cererea consumatorului, instanţa este obligată să analizeze caracterul abuziv al clauzelor contractului de credit sau actului cu caracter de titlu executoriu. În cazul în care s-a încuviinţat executarea, consumatorul poate formula apel împotriva hotărârii de încuviinţare a executării. Apelul consumatorului suspendă executarea, conform proiectului.

În acelaşi timp, Senatul a adoptat şi proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. Proiectul prevede că dobânda anuală efectivă, în sensul definit în OUG 52/2016, în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de refinanţare practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă. Iniţiativa mai prevede că în cazul creditorilor nebancari autorizaţi de Banca Naţională, dobânda anuală efectivă în cazul creditelor imobiliare nu poate depăşi dublul dobânzii de refinanţare practicată de BNR în raporturile sale juridice cu instituţiile de credit. De asemenea, proiectul arată că dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 1,5 puncte procentuale dobânda de refinanţare practicată de BNR.