Furnizorii de servicii de Internet şi comunicaţii electronice acuză RCS&RDS de abuz de poziţie dominantă şi cer o investigaţie din partea Consiliului Concurenţei

Autor: Roxana Rosu 12.12.2019

Furnizorii de servicii de Internet şi comunicaţii electronice, reuniţi în ANISP, acuză RCS&RDS de abuz de poziţie dominantă din cauza refuzului acestei societăţi de a accepta interconectarea reţelelor de Internet (peering IP) în condiţii echitabile şi intenţionează să ceară  Consiliului Concurenţei iniţierea unei investigaţii în acest caz.

Companiile din acest domeniu arată că interconectarea este foarte importantă pentru ca utilizatorii unor reţele diferite să poată comunica între ei în condiţii optime, cu disponibilitate maximă a serviciilor, cu timpi minimi de acces la informaţii şi fără ca traficul naţional să tranziteze prin reţele din afara ţării.

”În lipsa interconectării directe dintre operatori, un server – de exemplu www.primaria-orasului-tau.ro găzduit în reţeaua Operatorului A ar putea fi accesat semnificativ mai greu, devenind în anumite situaţii chiar inaccesibil pentru abonaţii Operatorului B”, se arată în comunicatul ANISP.

Deşi în trecut se folosea foarte mult interconectarea indirectă (prin tranzitarea reţelelor unui terţ aflat de multe ori în afara ţării), tendinţa societăţii informaţionale de a muta toate aplicaţiile peste Internet face ca această soluţie să nu mai fie una viabilă, devenind o frână inclusiv în dezvoltarea conceptului de e-guvernare.

În acest context, în prezent este foarte important ca punctul de interconectare să fie ales cât mai aproape atât de originea cât şi de destinaţia traficului iar capacitatea de interconectare să fie dimensionată corespunzător. În caz contrar, serviciile Internet care implică trafic inter-reţele vor fi de calitate slabă: întrucât o parte din trafic va trece prin intermediari (alte reţele) viteza de transfer va fi mică, timpii de acces vor fi mari, va creşte numărul de întreruperi/defecţiuni şi nu în ultimul rând -vor exista mai multe potenţiale breşe de securitate a datelor.

”Din păcate, RCS&RDS - jucător dominant din piaţa locală de cablu TV şi internet fix, cu o cotă de piaţă estimată de către autoritatea de reglementare ANCOM la peste 50% din numărul total de abonaţi - alege să nu participe la punctele de Internet eXchange din România iar traficul Internet schimbat cu unii operatori români ocoleşte prin Frankfurt sau Budapesta etc. Alternativ, RCS-RDS impune operatorilor care doresc interconectare în România să cumpere aceste servicii la un preţ nejustificatde mare - profitând de faptul că tarifele pentru acest tip de interconectare nu sunt reglementate - fără a oferi partenerilor de interconectare sume similare pe bază de reciprocitate”.

Spre deosebire de serviciile de telefonie, unde operatorii plătesc între ei tarife reglementate de ANCOM la efectuarea apelurilor inter-reţele, în cazul traficului Internet un operator dominant poate solicita orice tarif pentru interconectare şi poate refuza plata unui tarif ”în oglindă”, deşi astfel îşi dezavantajează chiar propriii abonaţi, care nu vor putea accesa în condiţii optime serviciile şi conţinutul găzduit în reţelele cu care nu există interconectare directă.

”Interconectarea locală directă (peering-ul) aduce avantaje evidente atât în ceea ce priveşte calitatea cât şi costurile reduse aferente traficului Internet, iar refuzul de a face asemenea interconectări - fie explicit, fie prin amplasarea unor bariere de cost – este în mod vădit o practică anti-concurenţială, menită să nu permită dezvoltarea unor reţele/servicii ale competitorilor”.

 Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) are printre membri Telekom Romania Communications, Orange Romania, EuroWeb România, GTS Telecom, Rolink Plus, Prime Telecom, Radiocomunicatii, NextGen Communications, DirectONe.