Alexandru Burghiu, şeful Companiei Muncipale Termoenergetica: Bucureştiul nu va rămâne fără încălzire. Autorităţile statului vor lua măsurile necesare

Ziarul Financiar 12.12.2019

Directorul general al Companiei Muncipale Termoenergetica, Alexandru Burghiu, a dat asigurări, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Bucureştiul nu va rămâne fără încălzire în sezonul rece şi că în mod cert autorităţile statului vor lua toate măsurile necesare în acest sens. 

„Nu există să nu găsim ( bani, n.r), nu se poate. BBucureştiul nu va rămâne fără încălzire, trebuie să plecăm de la acest principiu şi cu siguranţă autorităţile statului vor lua măsurile necesare şi se va găsi înţelegerea astfel încât să trecem, este normal şi ELCEN-ul să-şi primească banii, pentru că dumnealor nu livrează degeaba, nimeni nu cere să se livreze degeaba, dar în acelaşi timp spunem aşa, Guvernul dă 96% din bugetul Capitalei. Primăria este doar un distribuitor”, a explicat Burghiu.

Directorul general al Companiei Muncipale Termoenergetica a făcut câteva precizări şi legat de faptul că în ultimii trei ani subvenţia s-a plătit la timp, fapt ce poate fi demonstrat „pe hârtie, cu cifre”.

„E o diferenţă fantastică şi nu o spun eu, o spun toţi angajaţii din RADET, asupra faptului că, comparând cu ceea ce a fost în trecut din punct de vedere al materialelor, al salariilor, s-a văzut o schimbare mare. Atenţia Primăriei este pentru prima oară după foarte mulţi ani asupra regiei de termoficare şi lucrul acesta se vede, se vede şi în lucrări, dar repet, nu putem rezovla în doi ani şi ceva, trei ani, ceea ce nu s-a făcut în 30”, a completat acesta.

Burgiu a precizat şi faptul că anul trecut, pe parcursul iernii, compania a avut nevoie de un împrumut de aproximativ 438 de milioane de lei şi că nevoile din acest an vor varia în jurul aceleiaşi sume. El a completat spunând că în acest sens, soluţiile de împrumut pot fi diversificate.

„Pe tot sezonul rece anul trecut noi am avut un împrumut de 438 de milioane de lei, dacă nu mă înşel, o să fie tot în jurul acestei sume. Cam asta este ceea ce trebuie să avem, nu neapărat de la Guvern, ci şi din surse proprii, trebuie să găsim o soluţie, pentru că nu avem altă variantă”, spune Burghiu.

„Soluţiile pot fi diversificate, există inclusiv un Ordin al Ministerului Dezvoltării, o lege care spune că ministerul poate plăti până la 40% din ceea ce înseamnă termie. Bineînţeles că se vor face plăţi şi din alocările bugetare, dar suplimentar, pentru că repet, Primăria Capitalei are un buget de peste 6 miliarde, iar încasatul este undeva la 3 miliarde, 3 şi ceva. E o diferenţă fantastică”, a completat acesta.