Scăderile continuă la Bursa de Valori Bucureşti. Emisiunea BCR ridică rulajul pieţei

Autori: Mihai Gongoroi , Mediafax 12.12.2019

Opt din nouă indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au marcat deprecieri uşoare joi, pentru a patra zi consecutiv, BET continuând corecţia după atingerea de noi maxime săptămâna trecută.

Evoluţia iese în evidenţă în mod special pentru că a venit din nou pe contra-sens cu tendinţa din pieţele de capital externe, unde atât indicii bursieri europeni (din regiune şi din pieţele dezvoltate), cât şi cei americani au marcat aprecieri solide.

Tendinţa negativă a început modest luni şi s-a accentuat ulterior miercuri când agenţia de rating Standard & Poor's a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă, menţinând totuşi ratingurile la datoriile suverane. Totodată, investitorii au ales să-şi reducă expunerea la BVB pe fondul aşteptării unor concluzii la nivel internaţional în contextul în care unor reuniuni de politică monetară la Fed şi BCE, precum şi alegeri pentru Brexit şi posibile tarife noi din Statele Unite pe bunuri din China.

În orice caz, rulajul de joi a fost ridicat de înregistrarea în sistemul pieţei a obligaţiunilor emise de către BCR, în valoare de 600 milioane de lei, care au fost suprasubscrise. Valoarea tranzacţionată a urcat astfel la 637,63 milioane de lei (133,42 milioane de euro), una dintre cele mai mari din an. Titlurile BCR au o valoare nominală de 100.000 de lei, fiind emise în moneda locală.

BET a pierdut joi 0,31%, încheind ziua la pragul de 9.779,39 de puncte. Singurul indice în creştere a fost BET-FI, cu un avans de 0,4%. Maximul istoric, atins de BET acum 12 ani, în decembrie 2007, este situat la 10.857 de puncte.

Din cadrul indicelui BET, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de: Alro (ALR) plus 2,43% şi Transelectrica (TEL) plus 0,77%. La polul opus regăsim titlurile Nuclearelectrica (SNN), cu o scădere de 0,99% şi Electrica (EL) care au pierdut 0,91%.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au scăzut 0,84%, au ocupat prima poziţie în topul celor mai tranzacţionaţi emitenţi, cu schimburi în valoare de 8,79 milioane de lei. Titlurile FP sunt urmate în clasamentul rulajelor de acţiunile OMV Ptrom (SNP), cu 6,92 milioane de lei, şi Banca Transilvania (TLV), cu tranzacţii în sumă de 3,93 milioane de lei.