Millennialii nu vor să cumpere casele baby boomerilor, creând o problemă majoră pentru piaţa imobiliară

Autor: Eduard Ivanovici 15.12.2019

Cei din generaţia millennials, născuţi între 1981 şi 1996, tind să aibă stiluri de viaţa complet diferite decât cei din generaţia baby boomer, născuţi între 1946 şi 1964. De regulă, millennialii aşteaptă mai mult timp până să se căsătorească şi să aibă copii şi cheltuie mai mult pe sănătate şi experienţe decât pe bunuri materiale, potrivit Business Insider.

Însă boomerii şi millennialii au gusturi total diferite şi în ceea ce priveşte tipurile de case, ceea ce creează o problemă semnificativă pentru sectorul imobiliar.

În urmă cu 15 ani, boomerii construiau case impresionant de mari în state precum Florida, Arizona sau Carolina de Sud, potrivit Wall Street Journal. În prezent, confruntându-se cu efortul pe care îl reprezintă întreţinerea unor case atât de mari, se pregătesc să reducă din dimensiuni, singura problemă fiind aceea că tinerii nu sunt interesaţi să cumpere locuinţe de asemenea mărimi.

„Casele construite înainte de 2012 se vând cu discounturi imense – uneori de 50%, şi mulţi proprietari sfărşesc vânzând pentru bani mai puţini decât au investit în case”, a declarat Candace Taylor, reporter WSJ.

Pe lângă tendinţa de a alege locuinţe cu spaţii deschise, millennialii se îndreaptă în principal spre design-uri minimaliste şi uşor de întreţinut. De asemenea, casele trebuie să fie dotate cu aparate electrice silenţioase şi mobilă simplă şi elegantă.  Prin comparaţie, casele mari ale boomerilor sunt de cele mai multe ori construite în stil mediteranean sau toscan, stiluri ce nu mai sunt atât de căutate ca în ultimele decenii.

Datoriile ce le acoperă studiile şi preţurile tot mai mari sunt principalii factori care îngreunează dorinţa tinerilor de a-şi cumpăra o casă. Millennialii sunt adesea văzuţi ca o generaţie care preferă să stea în chirie, dar mulţi dintre ei doresc să aibă o locuinţă stabilă.

În prezent, millennialii care îşi cumpără prima casă vor plăti cu 39% mai mult decât plăteau baby boomerii pentru prima locuinţă în anii 1980, iar lipsa caselor accesibile duce la o mărire constantă a preţurilor.