Cristian Ghinea, europarlamentar: Nu ciopârţiţi cele 9 mld. euro de la UE, ultima mare şansă a infrastructurii României

Autor: Ramona Cornea 13.12.2019

Eurodeputatul USR-PLUS Cristian Ghinea afirmă că guvernul Orban vrea să folosească fondurile europene din Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 pentru a finanţa priorităţi avantajoase politic.



Cristian Ghinea, eurodeputat USR-PLUS, cere guvernului Ludovic Orban să nu mai extragă bani din Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, în valoare totală de 9 miliarde de euro, pentru a finanţa alte priorităţi, mai avantajoase politic.

El afirmă că acest program este ultima mare şansă a României de a realiza proiecte importante pentru modernizarea ţării.

„Este cel mai prost moment să abandonăm proiectele de mare infrastructură, va fi un eşec ce va însemna o rămânere în urmă definitivă. În bugetul viitor european, 2021 - 2027, abia vom avea bani să terminăm autostrăzile începute în actualul buget. Politica de coeziune se schimbă, Europa îşi mută priorităţile spre alte domenii, precum inovare şi economie verde“, explică Ghinea, fost ministru al fondurilor europene.

În acest moment, peste 6 miliarde euro din POIM sunt încă necheltuite, dar sunt deja antamate în numeroase proiecte de amploare precum: tronsoane importante de autostradă în diferite faze de pregătire, unele şi în execuţie, precum şi proiecte de infrastructură de apă şi apă uzată şi de termoficare.

El susţine că, încă de la învestirea guvernului Orban, a apărut ideea că ar putea fi dislocate 2 miliarde de euro din POIM pentru a fi transferate pe Programul Operaţional Regional - adică pe proiecte de dimensiuni mai mici, cu impact mai mic.

De asemenea, prin un proiect de OUG, guvernul a anunţat că 1 miliard de euro din POIM vor fi folosiţi pentru a deconta programele de dezvoltare locală PNDL.

„Cu siguranţă, e mai convenabil pentru partid. Şi cu siguranţă, cei care au de pierdut vor fi românii. Solicit premierului Orban şi ministrului fondurilor europene Marcel Boloş să lase în pace fondurile pentru infrastructura mare şi să continue proiectele. România nu merită să rămână izolată de UE pentru că unii politicieni îşi doresc să taie panglici prin ţară, anul viitor.“