Cristian Popescu, SAP România: Dacă o decizie privind facilităţile pentru IT-işti se ia peste noapte şi reacţia firmelor poate fi la fel. „Industria de IT se poate muta cu foarte mare uşurinţă. Vorbeam cu un client din industria de producţie - şi acolo este la fel: totul este în leasing, deci într-o lună se poate muta şi o fabrică“

Autor: Adrian Seceleanu 13.12.2019

O eventuală decizie a autori­tăţilor de la Bucureşti de a renunţa la facilităţile fiscale pentru programatori ar trebui comunicată din timp pentru ca firmele să fie pregătite pentru impact, dar decizia ar trebui să fie luată după o analiză care să ia în calcul şi impactul strategic al eventualei plecări din ţară a specialiştilor în tehnologie.

„Din ce în ce valoarea adăugată de companiile de IT în România creşte. Şi atunci (orice decizie - n. red.) trebuie balansată foarte bine. Noi facem scenarii «what if» („ce se întâmplă dacă“ - n. red.) . Cred că cineva ar trebui să calculeze foarte bine şi dacă cumva se va hotarî suspendarea ei (facilităţii fiscale pentru programatori - n. red.) ar trebui să vadă ce altceva ar putea fi pus ca să continue ce s-a atins până acum. Industria de IT se poate mutarea cu foarte mare uşurinţă. Vor­beam cu un client din industria de producţie - şi acolo este la fel: totul este în leasing, deci într-o lună se poate muta şi o fabrică. Eu cred că noi avem un avantaj competitiv ca naţiune şi e important să îl păstrăm şi decidenţii trebuie să se gândească strategic, nu doar pe termen scurt, la un aport invers (la buget - n. red.)“, a declarat în cadrul unei întâlniri cu media Cristian Popescu, directorul general al SAP România.